Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Paddentrek

De kikkers en padden zijn weer onderweg. Ze verlaten hun winterstek en proberen bij poeltjes en dergelijke te komen waar ze zich voortplanten. Als ze eenmaal onderweg zijn blijven ze gaan, wat ze ook tegenkomen. De hormonen hè … Het gevolg is dat ze bij het oversteken van wegen altijd in gevaar zijn en kunnen worden platgereden. Daarom zijn er allerlei werkgroepen rondom bezig om te proberen dat te voorkomen. Ze plaatsten paddenschermen op de trekroutes van de padden. Zo’n paddenscherm kunnen de beesten niet eenvoudig passeren, ze worden tegengehouden bij het oversteken. Maar de padden gaan door en trekken langs de schermen, om zodra er een mogelijkheid is toch over te steken. De werkgroepen graven daarom vlak achter de schermen emmers in de grond. De padden etc. vallen vervolgens in de emmers en kunnen daar niet meer uit komen. Om ze daar niet te laten verkommeren gaan de vrijwilligers regelmatig langs de emmers en zetten daarna de gevangen dieren handmatig en daarmee veilig over de weg. Dan kunnen ze weer door, op naar hun favoriete poel.

Bekende plaatsen voor zo’n paddenscherm zijn de Poostweg onder Beetsterzwaag, foto hieronder, waar de padden proberen het Witte meer, zeg maar de ijsbaan van Beetsterzwaag, te bereiken.

paddenscherm -Beetsterzwaag-

Of langs het Ketliker schar, waar de dieren vanuit het bos in de Tjongervallei proberen te komen. Dit jaar hebben ze daar informatieborden geplaatst.

informatie paddenscherm

Bovendien staat daar een ander type scherm, eentje van kippengaas. De emmers zijn overal wel aanwezig.

paddenscherm -Katlijk-

Het worden weer drukke tijden voor de vrijwilligers, ze zullen regelmatig langs de emmers gaan in de komende tijd. Ik herinner me nog wel de teleurstelling van vorig jarig toen een onverlaat met de auto een groot deel van het scherm in Beetsterzwaag kapot reed door er in de lengterichting over heen te rijden. Dit soort figuren heeft geen enkel begrip voor het werk van die vrijwilligers. Die het overigens ook niet voor zichzelf doen, maar proberen een slachting onder de padden te voorkomen.

4 Reacties

 1. ank

  Het verschil in mensen is zeer groot,
  ik ben blij dat er mensen zijn die het beste proberen te blijven volhouden!!

  8 maart 2012 om 18:33

 2. Hulde voor al die vrijwilligers!

  8 maart 2012 om 21:21

 3. 23 februari kwam ik met mijn fotomaatje over de Poostweg, toen we het scherm zagen staan, vertelde ik haar het verhaal over hoe het scherm vorig jaar kapot was gereden door onverlaten. Ik weet niet wanneer je deze foto bij de Poostweg hebt gemaakt, maar hopelijk blijft het scherm langer staan dan vorig jaar.

  8 maart 2012 om 22:18

 4. En toen heb ik nog opgemerkt dat het haast wel met een tractor gebeurd moet zijn, want de palen veroorzaken toch flinke schade aan een normale auto.
  Hopen dat het dit jaar goed gaat.

  10 maart 2012 om 22:23