Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Wild zwijn

In de afgelopen week verscheen hier in de pers een bericht dat er in het Hemriker schar bij het Alddjip (Koningsdiep) een wild zwijn was gesignaleerd door een medewerker van Staatsbosbeheer.

Het dier kwam onder een stapel takken vandaan toen de betreffende medewerker bij hem in de buurt kwam en ging er vervolgens vandoor. Het zwijn zou mogelijk afkomstig zijn uit Drenthe. In Appelscha zijn ook al wilde zwijnen gesignaleerd. Direct werd daaraan gekoppeld de mededeling dat de provincie Fryslân de nuloptie voor wilde zwijnen hanteert. Dus moet het dier worden opgespoord en afgeschoten. De argumenten zijn: gevaar voor het verkeer en schade voor de landbouw etc.

De geschiedenis herhaalt zich. Hieronder een krantenbericht uit 1905.

Everzwijn in 1906 in Olterterp

Bijzonder is dat het in 1905 om bijna hetzelfde gebied ging. De combinatie Wijnjeterp – Olterterp brengt je al gauw in de buurt van Poasen. Dat grenst aan het Hemriker schar.

Eveneens bijzonder is dat de argumentatie om de dieren te weren voor een deel dezelfde is. Verkeer was in 1906 nog geen probleem.

Het betreffende zwijn heeft in 1905 / 1906 een tijdlang de jagers weten te ontlopen. Op 23 april 1906 verscheen er echter opnieuw een bericht in de Nieuwe Tilburgsche Courant:

Men meldt uit Friesland :
Het wilde varken is vrijdag in een bosch te Olterterp door een boschwachter geschoten. Het dier was 1 meter hoog en woog 135 pond.

In 1906 zag men dus hier waarschijnlijk het laatste wilde zwijn en ruim honderd jaar later werd er opnieuw eentje gesignaleerd. Nu is het wachten op de terugkeer van de wolf.

Advertentie

2 Reacties

  1. Het dier (of dieren) zal waarschijnlijk wel worden afgeschoten helaas. Tijd terug werden er daar ook al dassen gezien, blijkbaar een goede leefomgeving voor sommige zoogdieren. Vanmiddag ben ik er nog even langsgereden onder het motto je weet maar nooit. Helaas geen sporen gezien, had ik ook niet echt verwacht kans is er klein dat je ze ziet.

    19 februari 2012 om 19:04

  2. Ik hoorde en zag het nieuws over dat wilde zwijn bij Omrop Fryslân.
    Hier ligt een mooi taak voor jou, Geert, dit beest in beeld zien te vangen, voordat de jagers hem op de korrel kunnen nemen. 🙂

    19 februari 2012 om 19:59