Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Winterse terugblik (2)

Het leek me een goed idee de bijdragen over ijs en ijspret in de afgelopen weken te eindigen op de plaats waar ik er ook mee ben begonnen (klik hier), namelijk op de Hooidammen onder Oudega.

ijs op de Hooidammen

Na twee week vorst was dat ijs nu draagkrachtig genoeg. Er is in de tussenliggende periode voor het schaatsen heel veel gebruik gemaakt van deze locatie. Er waren banen geveegd en ter verpozing waren er hier en daar ook wat zitgelegenheden geplaatst.

ijs op de Hooidammen

Zo te zien had men zich daar gehouden aan de waarschuwing om niet op gevaarlijk ijs te gaan schaatsen. Op de vaarweg naar Earnewâld was niet geschaatst, hooguit had een enkeling even gewandeld vlak naast de walbeschoeiing. Eerder een vogel dan een mens zo te zien.

ijs bij de Hooidammen

Het verbaasde me echter dat er wel iemand op de Wijde Ee liep. Er was daar geen baan geveegd en het is een vaarweg voor grote vrachtschepen. Er was ook op dat vaarwater geschaatst en in de verte kwam iemand aanlopen alsof het de gewoonste zaak van de wereld was.

ijs op de Wijde Ee

De meeste schaatsers waren dicht bij de oever gebleven. Als aankondiging van het volgende seizoen lag er al weer een plezierjacht in de Wijde Ee.

ijs op de Wijde Ee

Om eerlijk te zijn: deze diende waarschijnlijk als kantine voor noeste werkers aan de walbeschoeiing. Maar over een maand kan het wel weer zover zijn dat de plezierjachten over dit water varen. Op naar de lente dan maar.

Advertenties

4 Reacties

 1. ank

  Het is heel erg leuk om zo nog even te kunnen nagenieten! Niemand weet hoe lang we nu moeten wachten op een volgende winter met schaats weer…..

  15 februari 2012 om 18:10

 2. Het zal vast te naken hebben met een vertekening in mijn geheugen of zoiets, maar ik heb zomaar het idee dat er in de 60-er en 70-jaren toch diverse malen een baan aan de zuidkant van de Wijde Ee lag. Ook over de waterweg tussen de Hooidammen en Earnewâld heb ik menigmaal geschaatst. De winters zullen toen wellicht toch nog even langer en/of strenger zijn geweest …

  15 februari 2012 om 19:49

  • Zelf ben ik nooit zo`n buitenschaatser geweest en heb daar dan ook geen herinnering aan. De ijswegencentrale zal het ijs wel bekeken hebben en als er dan geen baan ligt vertrouw ik het niet.

   15 februari 2012 om 20:39

 3. Foto 3 (zonder mensen) vind ik toch het mooist … ondanks alle plezier dat mensen beleefd hebben aan al dat ijs.
  Juist om het jacht is geen ijs te zien, dat vind ik toch wel een beetje vreemd.

  15 februari 2012 om 22:03