Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

IJszeilen op het Tjeukemeer 2012

Vanmiddag moest ik in de Noordoostpolder even naar een camera laten kijken. Ik de heenreis had ik al zeilen op het Tjeukemeer gezien. Een mooie gelegenheid om op de terugreis naar het bekende plekje bij Echtenerbrug te rijden. Zo te zien lag er behoorlijk veel ijs op het Tjeukemeer, maar helaas ook veel sneeuw.

ijs op het Tjeukemeer

Dit is het grootste meer van Fryslân, zo groot dat een paar schaatsers bijna “oplosten” in die grote ijsvlakte.

schaatsters op het Tjeukemeer

Maar, zoals geschreven, er waren zeilen zichtbaar, ijszeilers.

ijszeilers op het Tjeukemeer

Heel in de verte gleden ze met grote snelheid over het ijs. Eigenlijk was ik net te laat, men was van plan te vertrekken. Ik sprak nog met een mevrouw die vertelde dat het behoorlijk uitkijken was met de wakken in het meer.

ijszeilers op het Tjeukemeer

Ik kon nog net een kort filmpje maken op 720p.

Het waaide stevig en het voelde snerpend koud aan. Heel lang heb ik het daar dan ook niet uitgehouden. Het windgeluid heb ik in het filmpje laten zitten, het hoort wel een beetje bij (ijs)zeilen.

10 Reacties

 1. Leuke tak van sport: ijszeilen. En wat gaat dat hard, poehh. Je krijgt – geloof ik – van filmen de smaak te pakken ;-).

  7 februari 2012 om 19:22

  • @Hendrika:
   Het komt nu even zo uit met dat filmen. Als straks de macro onderwerpen weer verschijnen zal het wel weer terug lopen.

   8 februari 2012 om 07:46

 2. Mooie nieuwe kopfoto.
  Dat gaat echt hard. Lijkt me wel eng bij net dichtgevroren windwakken.
  Probleem met camera verholpen?
  Ik moet de camera wegbrengen of opsturen naar Konijnenberg, vanwege de foutmelding, niets zelf contactpunten reinigen zo werd me gezegd door hen.

  7 februari 2012 om 19:54

  • @Jetske:
   Het was meer een probleem met de aansluiting van een adapterring waar ik geen oplossing voor had. Het is intussen opgelost.

   8 februari 2012 om 07:48

 3. Hoi Geert,

  Zou ik graag eens actiefoto’s van maken; is vast wel een website over; moet ik maar eens raadplegen. Het lijkt me wel een ijskoude sport; letterlijk.

  Groeten,
  Robert

  7 februari 2012 om 20:30

 4. ank

  Ik hoor de wind goed hoor in de kamer…
  Prachtig weblog heb je weer
  Maar de Banner is helemaal SUPER !

  7 februari 2012 om 21:11

  • @Ank:
   Meestal heb ik twee banners die om en om worden geladen.

   8 februari 2012 om 07:49

 5. Wat kan de wereld dan snel een heel ander aanzien krijgen, wat een verschil met 17 januari toen ik op hetzelfde plekje stond.
  Volgens mij gaat ijszeiler niet zo snel door het ijs met die snelheden, maar het kan haast niet anders of er moeten zeker ook op het Tjeukemeer (verborgen) windwakken zijn. ’t Is wel een mooi gezicht om die zeilers over het ijs te zien flitsen, vooral de laatste shots van je filmpje laten dat mooi zien.

  7 februari 2012 om 22:00

 6. Ze kunnen ook eindelijk genieten want afgelopen weekend was er geen wind … en nu wel. Zo besneeuwd ziet het meer er nog groter uit dan normaal.

  8 februari 2012 om 00:16

 7. @Geert-Maar ook in een “gewoon”landschap. Ik vind het nogal altijd een mysterie hoe die enorme stenen ooit gestapeld werden. Er wordt inderdaad steeds vaker een vuurtje gestookt op zo’n plek… en dat is minder leuk…. Het Tjeukemeer ziet er zo enorm groot uit en de mens zo nietig.. ijszeilen vind ik erg spectaculair om te zien, vooral in je filmpje..Het zou niks voor mij zijn… Het gaat me te hard…Toch wel een linke business op het open water op dit moment… Het ijs is toch niet overal dik genoeg….Ik vind je banner ook erg mooi…. Agnès

  8 februari 2012 om 17:25