Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Dun ijs op de Leijen

Het was vandaag druk in de Jandurkspolder bij Earnewâld (Eernewoude) waar een toertocht op natuurijs werd verreden. Niets voor mij, te druk, er stond geloof ik een file van vijf kilometer. Dus zocht ik de rust bij De Leijen, bij het Paviljoen onder Rottevalle. Toen ik daar kwam aanrijden stond er slechts één auto op de parkeerplaats, hoe rustig wil je het hebben? Op het ijs lag sneeuw, maar er liepen al veel sporen van voetstappen een eind het ijs op.

besneeuwd ijs op de Leijen

Zelf ben ik gestopt bij het eind van de “kinderzwemplaats” die door middel van een pier met stenen van het andere water van het meer is afgeschermd. Daar kon je al onder de sneeuw zien dat het ijs nog niet van jedattum was.

besneeuwd ijs op de Leijen

Het ijs op de “kinderzwemplaats” zelf was ook al druk belopen.

afgeschermd "zwemwater" bij de Leijen

Het meest duidelijk betreffende de toestand van het ijs was die grote scheur die vlak voor de pier langs liep.

besneeuwd ijs met scheur op de Leijen

Er kwamen steeds meer mensen een kijkje nemen. Twee mannen, die bij de eerste auto hoorden, kwamen over het ijs uit de richting van Eastermar (Oostermeer) aanlopen. Het bleken heren van de “commissie” te zijn. Ze hadden de ijsdikte gemeten. Op sommige plaatsen was die ijsdikte tien centimeter, op andere plaatsen nog maar nauwelijks vier centimeter. Bovendien lag er zoveel sneeuw op het ijs dat pas dichtgevroren wakken ook niet te herkennen waren. Hun conclusie was: hier kan vandaag nog niet veilig geschaatst worden.

Dat gezegd hebbende kwamen er plotseling over de Lits (de vaarweg naar Rottevalle) drie jongens op schaatsen onze kant op. Ze werden kritisch ondervraagd door de commissieleden. Gelukkig hadden de jongens zich wel aangelijnd met een touw, zodat ze niet helemaal machteloos waren als ze door het ijs zakten. Waarschijnlijk ouders met ervaring hebbende. Maar hier weer ….., niets voor mij.

Alles staat ook in bovenstaand 720p filmpje.

Voor het vervolg, een paar dagen later, klik hier.

Advertentie

3 Reacties

 1. Dit zijn dus de pioniers onder ons. Zolang ze het maar kunnen navertellen denk ik dan maar.
  Ik ben blij dat onze zoon niet verder komt dan de ijsbaan in het dorp. Hoewel. Morgen willen we eens gaan kijken in De Weerribben.

  4 februari 2012 om 19:47

 2. De mensen zijn niet meer te houden, zo lijkt het.
  Ik zag vanmiddag dat er o.a. op de Compagnonsvaart tussen Lippenhuizen en Wijnjewoude op een aantal plaatsen al een baantje is getrokken.
  Jammer hoor, dat pak sneeuw, het biedt mooie plaatjes, maar het komt het ijs en de veiligheid daarop niet ten goede.

  4 februari 2012 om 21:12

 3. Uitgestrekte vlaktes wit, wit wit … ik vind het mooi. Het was ook heerlijk wandelweer vandaag en heb het geen moment koud gehad. Zouden die jongens juist niet verstrikt raken in zo’n touw vraag ik me af. Sja… ik heb dan ook geen ervaring. Mooie foto’s Geert!!

  4 februari 2012 om 21:47