Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Schaatsen op de Hooidammen

Ach …., zo dacht ik, laat me eens gaan kijken of de Hooidammen (onder Oudega, Smallingerland) klaar zijn voor de winter. Ook daar kan soms al heel vroeg worden geschaatst op ondergelopen land. De Rijperkerker polder haalt standaard meestal als eerste het nieuws. Dat was vandaag ook zo. Voor het eerst werd daar weer op natuurijs geschaatst, zo luidde het nieuws. Maar ook het ondergelopen land bij de Hooidammen was voorzien van een gladde ijslaag.

Ondergelopen land bij de Hooidammen

Net voorbij de brug had men al rekening gehouden met toeloop want tweetalig werd verzocht niet in het weiland te parkeren.

Ondergelopen land bij de Hooidammen

En jawel hoor, er werd al geschaatst. Een dik schaatspak was wel nodig want de straffe wind maakte het snijdend koud.

Schaatsen bij de Hooidammen

Sommigen zoefden al weer over het ijs, zeker met de wind in de rug.

Schaatsen bij de Hooidammen

Ook hiervan weer een kort filmpje, het best te bekijken op 720p

Hoe ze het durven, dat weet ik niet. Ik sprak met een jongeman die vertelde dat er hier en daar nog wel pas dichtgevroren wakken in het ijs zaten en dat het soms behoorlijk kon kraken. Dus zou ik willen zeggen: probeer dit niet thuis, wacht tot de ijswegencentrales het groene licht geven.

5 Reacties

 1. Ik had hetzelfde idee vanmiddag. Ik had verwacht niet meer dan de borden te kunnen fotograferen die de gemeente heeft geplaatst om parkeerproblemen te voorkomen. Maar diverse schaatsers waagden zich er al over twee nachtjes ijs. Zo lang je de vaart er wat in houdt en weet waar je schaatst, dan kan het allemaal net, maar het zou mij te vroeg zijn met de sloten die er ook lopen.

  31 januari 2012 om 19:08

 2. Kwam je Afanja nog tegen? Durfals zijn het, maar het is wel een mooi gezicht :-D!

  31 januari 2012 om 19:34

  • @Hendrika:
   Nee, jammer genoeg heb ik Jan niet gezien.

   1 februari 2012 om 18:43

   • @Geert:
    Die schaatser in rood-wit-zwart tenue meteen heel wat rondjes gedraaid gistermiddag, want ik heb hem rond 14:00 uur een paar maal op de foto gezet. šŸ™‚

    1 februari 2012 om 19:48

 3. Ja het is weer zover. Best mooi maar zo koud hoeft het voor mij niet. Heerlijk dat geluid bij het filmpje.

  Groeten, Robert

  31 januari 2012 om 21:14