Witte kerk Hemrik
Helaas, het was weer zo’n dag waarop het me spijt dat ik ’s middags vrij ben: storm, regen, nattigheid. Het veld in gaan is op dit soort dagen niet mogelijk. Daarom heb ik de middag aan familiebezoek besteed, ook wel eens nuttig. Het betekent wel dat ik steeds dieper in de krochten van mijn archief moet duiken om nog ergens een nieuwe foto te vinden. De onderstaande zijn gemaakt op dezelfde dag als waarop ik de bijzondere grafsteen in Hemrik vastlegde, klik hier. Deze foto’s zijn van rondom het kerkgebouw.
Met eerst de klokkenstoel. Een beetje vreemd trouwens om klokkenstoel te schrijven, er hangt maar eentje in, dus klokkestoel lijkt me beter. Er was vroeger wel een tweede klok, die is echter naar Gorredijk verhuisd.

Klokkenstoel Hemrik
Een kerkgebouw omringd door een kerkhof,

Witte kerk Hemrik
een niet erg groot gebouw,

Witte kerk Hemrik
niet meer in het bezit van een kerkgemeente, maar van een stichting.

Witte kerk Hemrik
Tegenwoordig wordt het gebouw gebruikt voor culturele activiteiten, vergaderingen, studiedagen, familiebijeenkomsten en trouw- en rouwdiensten, aldus de website van de stichting. Ook is het gebouw een officiële locatie in de Gemeente Opsterland voor het sluiten van een burgerlijk huwelijk.

gevelsteen kerk Hemrik
Boven de deur prijkt nog wel een gevelsteen met “Huis Gods”, maar een kerkeraad of kerkvoogdij is niet meer “in charge”. Duidelijk is wel dat dit gebouw uit 1739 is. De rest van het opschrift is of gedeeltelijk vergaan of in de tijd van de Bataafse republiek zodanig bewerkt dat de tekst niet meer helemaal duidelijk is. Het laatste lijkt mij het meest waarschijnlijk maar zeker weten doe ik het niet.
Zo kun je niet voor het altaar, maar toch wel in een kerk trouwen …
3 januari 2012 om 20:37
Dit zijn toch wel weer kleine juweeltjes die niet in je archief mogen verstoffen, Geert.
’t Is nog steeds een mooi kerkje, mooi dat het behouden blijft in een andere functie.
Met die tussen-n heb ik ook niks. Ruggengraat, dat is ook zoiets … 😦
3 januari 2012 om 21:59
De radicale Bataven hakten wapens weg, geen namen.
6 januari 2012 om 22:05
@Harry:
Ik heb zo de indruk dat ze het niet altijd helder zagen, ik hoop Donkerbroek ook nog wel eens te laten zien 🙂
6 januari 2012 om 22:40