Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Hoog water (2)

Al dat water van de afgelopen week moet ook weer weg natuurlijk. Verdampen doet het momenteel niet meer, dus het wordt afgevoerd. Dat ben ik bij de Tjonger alias de Kuinder gaan bekijken. ’t Is maar net waar je staat, aan de noordkant noemen we de (gekanaliseerde) rivier Tjonger, aan de zuidkant wordt hij Kuinder genoemd. Dat is het verschil tussen het Fries en het Stellingwerfs. Bij sluis tussen Jubbega en Nijeberkoop was het een kolkende massa water die naar beneden stroomde.

Waterafvoer

Dit is de bypass van de sluis, die al dat water anders beslist niet aan zou kunnen.

Waterafvoer

Op het moment dat ik daar was werd er ook nog een lichtbundel zichtbaar boven het kolkende water.

Waterafvoer Tjonger / Kuinder

Van de waterafvoer heb ik een kort (niet te best) filmpje gemaakt. Kort, want ik had niet de goede lens bij me en moest de film daardoor maken met een telelens en ook nog eens zonder statief. Eigenlijk gaat het me niet eens om het beeld maar meer om het geluid. Het was een donderend geraas daar vlak bij het water.

Zet het filmpje wel even op 720p, daar wordt ie mooier van.

3 Reacties

 1. Was het pas geleden te droog, inmiddels is er weer heel wat neerslag gevallen.

  16 december 2011 om 21:17

 2. Dat geluid is inderdaad indrukwekkend, ’t is bijna on-Nederlands zoveel geraas.
  Jammer dat je geen statief bij je had, daar kun je op zo’n moment eigenlijk niet zonder. Tenzij het je om het geluid te doen is natuurlijk. šŸ™‚

  16 december 2011 om 21:17

 3. ank

  Water zal altijd fascineren, zeker het verplaatsen ervan. Door de lucht, het vallen en verloop. Ik woon dichtbij een kleine (aangelegde) waterval en het is een groot geraas wat water laat horen….. Water de bron van alle Leven! De prachtige lichtbundel erbij maakt het compleet!

  17 december 2011 om 04:36