Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Lichtbundels

Vanmorgen leek het wel alsof er een zwembad werd aangelegd in het buitenveld. Het regende zo hard dat diverse mensen het op de autoweg niet meer aandurfden en de auto langs de kant zetten. In de loop van de middag klaarde het echter op en liet zelfs de zon zich nog zien. In combinatie met de wolken leverde dat een aantal fraaie lichtbundels op. Als de stralen alleen naar de grond zijn gericht noem ik dat een Jacobsladder en als de stralen alleen naar boven zijn gericht zijn is het voor mij een lichtorgel. Dat zullen wel geen officiële namen zijn, ieder gebruikt denk ik z’n eigen benaming. Met de stralen zowel naar onder en boven gericht zijn het voor mij lichtbundels. Vaak is dat een mooi gezicht.

Lichtbundels

Bij de bovenste twee foto’s weet ik niet welke de mooiste is, met of zonder een paar takken op de voorgrond. Dan beide maar geplaatst.

Lichtbundels

Smalle bundels, brede bundels, het is helemaal afhankelijk van de wolk waarachter de zon is verscholen.

Lichtbundels

Hoe verder de zon zakte, hoe geler de lucht kleurde.

Lichtbundels

Toen de lichtbundels bijna verdwenen waren kwamen er een paar ganzen langs die voor een ander accent in de foto zorgden.

Lichtbundels

Luchtbundels, de komende dagen zullen ze waarschijnlijk nog vaak zichtbaar worden.

4 Reacties

 1. ank

  Geert, ik vind dat zo geweldig mooi, zo adembenemend mooi. Het veranderd elke minuut en het is nooit hetzelfde. Ik kan deze mooie geluk stralen zien vanuit mijn woonkamer, geloof maar dat ik er de tijd voor neem.
  De foto mét takjes heeft mijn voorkeur!

  13 december 2011 om 19:57

 2. Allen wonderschoon!!

  13 december 2011 om 21:18

 3. Prachtig!

  13 december 2011 om 22:52

 4. aiaiai, zo mooi! Ik geniet er regelmatig van hier op het platte land, maar ik krijg ze zelden zo mooi op de foto!

  14 december 2011 om 12:30