Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Reeën op Westpoort

Vaak wordt er vanuit gegaan dat er op industrieterreinen alleen maar economische drukte te vinden is. Dat klopt echter lang niet altijd. Ik heb er al heel wat Hazen, Konijnen en Fazanten rond zien huppelen. Zolang een industrieterrein nog niet is volgebouwd ligt het ongebruikte deel meestal braak en dan kun je van alles tegen komen. Daarom besloot ik laatst om ook eens een rondje over Westpoort te maken, een industrieterrein in aanleg direct westelijk van Groningen (Hoogkerk). Inderdaad, er was het één en ander te zien, tot en met een grote groep Smienten en zelfs nog een paar Wintertalingen. Het meest opvallend was echter een sprong Reeën. Ze liepen dan wel niet precies op het industrieterrein, maar er wel pal naast.

Reeën op Westpoort

Niet zo’n kleine sprong ook, eerst telde ik er acht, zeven op een kluitje en de achtste ietsje verderop en als uitkijk fungerend. Tot er uit een sloot nog een Reeënkop omhoog stak, nummer negen dus. Wie weet, misschien waren er nog wel meer.

Reeën op Westpoort

Het industrieterrein ligt vlak naast de A7 en deze Reeën zijn wel het één en ander aan lawaai gewend. Toen ik me rustig hield gingen ze ook al weer gauw over in de graas-modus.

Reeën op Westpoort

Reeën met de kop naar beneden op de foto, dat was niet wat ik wilde, dus heb ik maar eens wat getoeterd. De koppen kwamen omhoog, maar dat duurde slechts kort. Er wordt zeker vaak getoeterd op de A7.

Ree op Westpoort

Eentje stond me aan te kijken op de manier van “wat doe jij nou?”

Reeën op Westpoort

Pas toen er een ambulance met licht en lawaai langskwam keken ze echt langere tijd omhoog en ook nog niet eens allemaal. Al die halfvolle industrieterreinen, dat zijn de “vergeten” natuurterreinen van het noorden.

7 Reacties

 1. Ik vind het jammer dat ze steeds weer nieuwe industrieterreinen gaan aanleggen waar een bedrijf naartoe verhuist. En vervolgens staat het oude gebouw leeg.
  Jij trof het mooi met deze grote sprong.

  7 december 2011 om 19:06

 2. Voorlopig zullen er genoeg van dergelijke onbedoelde ‘vrijplaatsen’ voor reeën en ander wild overblijven, lijkt me, want de klad zit er goed in met de economische investeringen.

  7 december 2011 om 21:44

 3. Hé, daar woon ik anderhalve, twee kilometer vandaan…:-) En ik heb er nog nooit een ree gezien, hoewel ik er redelijk vaak langs kom (althans in de zomer, nu is het wat anders). Maar ik zit dan ook niet in zo’n ‘ongevaarlijke auto’ hè. Zal toch eens wat beter gaan opletten daar.

  7 december 2011 om 22:36

 4. Benton, benton, benton!

  Mooie fotos.

  7 december 2011 om 22:50

 5. Frans

  Ik geloof niet dat het iets met de crisis te maken heeft. Er zijn ook in de vol bebouwde omgeving altijd wel wilde dieren te vinden. Reeën, vossen, marters, egels, ratten, muizen, roofvogels. Zolang ze maar een paar schuilplekken hebben, bosjes om jongen te krijgen, verbinding met andere terreinen. En vooral dat wij een beetje relaxed met ze omgaan.

  8 december 2011 om 00:34

 6. ank

  Pal aan de A2 ligt hier ook een industrieterrein. (Vaak aan snelwegen). Ik was daar vorig jaar aan het skaten en ik hoorde een vreemd raar geluid; keek om en er kwam in vliegende vaart een ree vlak langs mij gerend. Ik schrok van het tafereel, want het past niet en hoort niet. Vast ergens door uit het bos verjaagd, wat toch een eind verderop is en waar enkele reeën wonen. Gelukkig; GELUKKIG is het niet de A2 op gegaan, wat heel gemakkelijk gekund had. Maar het ging zo snel dat ik ook niet kon volgen waar het dier in paniek naartoe is gegaan…….

  8 december 2011 om 07:44

 7. Ik baal ook van al die nieuwe bedrijventerreinen, terwijl de regering nota bene 400 miljoen beschikbaar heeft gesteld voor revitalisering van bestaande terreinen. Ik meen ook dat nut en noodzaak eerst moesten worden aangetoond voor er weer een nieuw terrein wordt aangelegd, dat men elders in de buurt echt niet terecht moet kunnen. Maar nee hoor, gooi maar weer een weiland vol met blokkendozen, weg van de minste weerstand. Moet de gem. Groningen nu echt tot aan de rand volgebouwd worden? Is er dan totaal geen respect meer voor cultuurhistorisch waaedevolle buitengebieden? Helaas is Groningen bepaald niet uniek in haar expansiedrift. Geluk bij een ongeluk dat inderdaad de vermeende crisis zorgt voor veel afblazingen en afzwakkingen van bouwplannen. Reeèn op een bedrijventerrein, tja lijkt me toch geen ideale biotoop.

  8 december 2011 om 07:47