Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Laatkomers

Goed zoeken naar kleine kruipers leverde meer op dan ik in eerste instantie dacht. Deze foto’s zijn van begin oktober. Het leek alsof de zomer in samenvatting nog eens werd overgedaan. Er kroop een bladhaantje over een blad. Bladhaantjes, die verwacht je in het voorjaar. Zo af en toe zie je nu nog wel ergens een blauw Elzenhaantje maar de andere soorten lijken verdwenen te zijn. Behalve deze dan. Ondanks verwoede pogingen heb ik de precieze naam niet kunnen achterhalen. Een bladhaantje dan maar, wel een mooie, zonder sprieten ongeveer een halve centimeter lang.

Bladhaantje

Meer bekend is de Schorpioenvlieg, die zijn de hele zomer door te bewonderen. Dit is een mannetje, dat zie je aan de schorpioenachtige verdikking van het achterlijf.

Schorpioenvlieg

Steken doet hij niet met dat achterlijf, het is bedoeld voor een goed verloop van de paring. De foto hieronder is genomen van iets meer opzij, zodat het achterlijf nog meer opvalt evenals zijn vreemdsoortige snuit.

Schorpioenvlieg

Een Stro-uiltje verstopte zich in het gras. Met moeite kon ik tussen de sprieten door een foto maken. Weghalen van gras werkt niet, dan is hij verdwenen.

Stro-uiltje

Het meest keek ik toch wel op van wat ik dacht dat het een Groene bladwesp was. Die koppel ik gevoelsmatig altijd aan het voorjaar. Update: Dit is een sluipwesp (zie reacties)

Sluipwesp

Het werd een bonte verzameling, waarvan sommige in mijn beleving echte laatkomers zijn.

3 Reacties

 1. Laatkomers..komt dat door de zachte nazomer?
  Vanmiddag vloog er nog een vlinder door de tuin.

  21 oktober 2011 om 19:33

 2. Hoi Geert,

  Mooie foto’s weer! Vandaag leek het ook wel een klein beetje lente.

  Groeten,
  Robert

  21 oktober 2011 om 21:25

 3. Dag Geert,
  Bladwespen hebben geen taille. Het is moeilijk te zien, maar deze heeft het wel. Het is een sluipwesp. Dat is een heel lastige, grote groep. Je kunt het laten uitzoeken bij het forum “hymis”. Soms lukt het. Sommige sluipwespen zie je ook vrij laat in het jaar.
  Groeten, Thijs

  30 oktober 2011 om 18:37