Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Juffertijd

Gisteren scheen de zon dan eindelijk weer eens voluit. ’s Avonds ben ik daarom vol goede moed naar het Wijnjeterperschar gereden, het zou wel juffertijd zijn. Terwijl ik m’n camera pakte om het veld in te gaan ontdekte ik dat de macrolens nog thuis lag. Da’s even balen. Maar om weer terug en heen te rijden dat kost al gauw een half uur en dan is het mooiste licht verdwenen. Gelukkig, ik heb wel altijd een paar tussenringen bij me. Die zet ik wel eens achter de telelens als vlinders niet benaderbaar zijn met de macrolens. Door die tussenring wordt de scherpstelafstand van de normale lens minimaal gehalveerd, waardoor een normale lens evengoed als macrolens kan dienen.

Maar goed, ik kwam voor de juffers en die waren er, zij het niet heel erg veel. In allerlei kleuren, dat wel. Zoals een Gewone pantserjuffer, bronsgroen met blauwe ogen en hier en daar blauw bestoven.

Gewone pantserjuffer

Die pantserjuffers zitten (hangen) bijna altijd met de vleugels zijwaarts gespreid.

Gewone pantserjuffer

Een nog vrij jong Lantaarntje met op de achtergrond een Wederik (denk ik).

Lantaarntje

Tenslotte een Koraaljuffer, een mannetje met heel veel rood.

Koraaljuffer

Met de laatste ben ik even kiekeboe wezen spelen, daar zijn juffertjes ontzettend goed in. Toch denk ik zelf gewonnen te hebben.

Koraaljuffer

Misschien dat de foto’s met de macrolens net iets scherper zouden zijn geworden, maar zo’n tussenring helpt je mooi uit de brand als je macrolens thuis ligt.

Advertentie

2 Reacties

  1. Jij had daar gisteren meer geluk met de juffertjes dan ik. Waarschijnlijk was de wind gisteravond ook wat minder dan overdag, en het licht is minstens zo mooi.

    16 augustus 2011 om 21:52

  2. Weet je wat het met macro is? Met name de pantserjuffers passen helemaal niet in beeld … ze zijn net te lang
    Je foto’s mogen er best wezen, vooral de bronskleur komt goed over.

    16 augustus 2011 om 23:01