Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Warhoofd en co

Het is even niet anders, vandaag moeten de foto’s uit het archief komen. Ach …., wat heet archief …., de foto’s zijn van een dikke week geleden. Al eerder liet ik hier een Donsvlinder zien. Die ontmoetingen zijn vrij zeldzaam. Net toen ik dat geschreven had kreeg ik een tweede voor de lens. Bij deze kun je goed zien dat de vlinder goed behaard is. In de mensenwereld zou hij al gauw de bijnaam “warhoofd” krijgen.

Donsvlinder

Dat effect werd ook nog eens versterkt toen hij het niet langer met me eens was en met de vleugels begin te wapperen. Dan lijkt het helemaal wel een “tiizebosk” die met een kam niet meer te fatsoeneren is.

Donsvlinder

Door de beweging zakte zijn grasstengel uit en kwam hij overdwars aan de stengel te hangen. Daardoor kon ik de onderkant van de vlinder ook nog vastleggen. Wat je bijna nooit ziet bij deze vlinder is het gele uiteinde van z’n achterlijf. Alleen als hij zich bedreigd voelt wil hij dat staartstuk nog wel eens boven de vleugels uitsteken. Zelf heb ik hem nog nooit zo aangetroffen, maar vanaf de onderkant kun je dat dus ook laten zien.

Donsvlinder

Alles in alles  kan zo’n vlinder er dus vervaarlijk uitzien. Dat geldt niet voor onderstaande metaalgroen gekleurde vlieg. Z’n naam doet echter anders vermoeden. Het is de Gewone wapenvlieg. Die wapens zijn dan een aantal stekels bij de achterrand van het borststuk. Op de foto hieronder (bovenaanzicht) kun je nog net die puntjes zien zitten. In het zijaanzicht vallen ze al niet eens meer op (opgelost in de achtergrond). Hij is het best herkenbaar aan het rondje in de structuur van de achtervleugels. ’t Is jammer dat er zoveel detail verdwijnt als ik de foto’s verklein maar de dikke ader aan de rechterkant in de vleugel brengt je vanzelf bij dat rondje.

Gewone wapenvlieg

Als laatste vandaag de Terrasjeskommazweefvlieg.

Terrasjeskommazweefvlieg

Het was even slikken bij dat “terrasjes”. Daar kan deze zweefvlieg echter niets aan doen, mooi is hij wel.

6 Reacties

 1. ank

  Geert, ik heb nog NOOIT zo’n prachtige donsvlinder gezien.
  Erger, ik wist niet dat die bestaat! Gekker mag ik het eigenlijk niet maken!

  10 augustus 2011 om 18:01

 2. Prachtige warhoofden!
  Vriendelijke groet

  10 augustus 2011 om 18:11

 3. Wat opruiming in je archief kan op z’n tijd geen kwaad, zeker als het zulke mooie plaatjes als die van de donsvlinder betreft. Het zou zonde zijn om ons die te onthouden.

  10 augustus 2011 om 20:05

 4. Parapluutjesmos zou beter bij de laatste maanden passen ;~). Je moet er maar wat van maken in deze regenachtige vakantieperiode. Je donsvlinder mag er weer zijn.

  10 augustus 2011 om 20:15

 5. Toch doet me zo’n blonde haardos ergens aan denken. 😉
  Je had toch niet stiekem een föhn bij je?

  10 augustus 2011 om 23:04

 6. Hoe ziet zo’n donsvlinder er na een regenbui uit? Nooit gezien, maar wat is die mooi.
  Je zet tegenwoordig trouwens veel leerzame info bij je foto’s…dat vind ik ook erg leuk.

  11 augustus 2011 om 23:29