Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Klokjesgentiaan

Als, zoals vandaag, de zon af en toe even schijnt is het direct ook weer aangenaam buiten. Gisteren was dat anders, het bleef een dag lang grijs en zo nu en dan motregende het behoorlijk. Het was m’n vrije middag en om die hele middag in huis te zitten, dat leek me ook maar niks. Dus de stoute schoenen aan en hopen dat het een poosje droog zou blijven. De wandeling is gedeeltelijk gelukt, aan het eind werd ik toch weer nat. Met een bepaalde reden ging ik deze keer naar het heidedeel van het Wijnjeterperschar. Daarbij kwam ik eerst langs een grote hoeveelheid Kamille-planten, die door de regen allemaal de bloemblaadjes lieten hangen.

Kamille

Een Dubbelbandzweefvlieg had een droog blaadje gevonden om te schuilen. Deze wordt ook wel Pyjamazweefvlieg genoemd, zelfs nog cocacolazweefvlieg. Dat schijnt een gevolg te zijn van het feit dat deze zweefvlieg ooit de omslag van een door deze drankenfirma gesponsord boek heeft gestaan. Dat zal dan wel heel lang geleden zijn geweest want ik herinner me zo’n boek niet.

Pyjamazweefvlieg

Dubbelbandzweefvlieg

Midden op de heide kwam dan toch mijn reisdoel in zicht. De Klokjesgentiaan, op z’n Fries “it Skieppeklokje” De wetenschappelijke naam is Gentiana pneumonanthe. Ze stonden als mooie blauwe lampjes vlak naast het smalle wandelpad door de heide. Door de regen stonden er plassen op het pad. Hier en daar was ook al een gentiaantje platgelopen.

Klokjesgentiaan

Ook dit is een plantje dat op de Rode lijst van beschermde planten staat als “zeer sterk afgenomen”.

Klokjesgentiaan

Als het zonnig is willen de bloemkelken nog wel eens zo ver mogelijk open staan. Dat was nu niet het geval. Ze worden ook pas helemaal blauw als de bloem is uitgevouwen, hieronder een bloem die nog in de knop staat.

Klokjesgentiaan

Het heeft me een paar natte knieën en ellebogen opgeleverd om ze op de foto te krijgen. Twee passerende wandeldames vroegen ook al wat ik aan het doen was. Het zal ook wel een vreemd gezicht zijn geweest, iemand die half over een waterplas heen hangt en daar aan de kant van het pad “iets” aan het doen is. Maar het was de moeite waard, want dit plantje zie je zo weinig dat je van elke gelegenheid gebruik moet maken. En terug naar de auto miezerde het weer, dus nat werd ik toch.

Advertentie

4 Reacties

 1. Zo krijg je in ieder geval wel aanspraak. 😉
  Bloeit het bloemetje maar zo kort dat het wachten op een droge dag niet verantwoord is?

  27 juli 2011 om 21:49

  • @Jetske:
   Normaal gesproken bloeien ze wel een kleine week. Echter, daar, op die plaats kunnen ze elk moment worden platgelopen, ze staan min of meer op het wandelpad.

   27 juli 2011 om 22:16

 2. Mooi dat ze er weer zijn. Je vraagt je toch elk jaar weer af of ze wel weer zullen verschijnen. Vorig jaar heb ik er echt om moeten zoeken, maar misschien was ik toen wel aan de late kant. Als het een beetje kan, wil ik binnenkort eens kijken of ik ze weer kan vinden. Dat wordt ook weer een hele tippel over dat smalle paadje …

  28 juli 2011 om 00:24

 3. ank

  Kamille bloempje is prachtig, naar mijn gevoel zijn er dit jaar enorm veel, overal, weilanden vol !

  29 juli 2011 om 16:23