Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Snuitkevers

Snuitkevers zijn er al vroeg in het voorjaar. Ze zien er een beetje vreemd uit met die antennes voor op de neus. Hun wetenschappelijke naam begint altijd met Phyllobius gevolgd door argentus of maculicornis of pomaceus (koperkleurig) of roboretanus (erg klein) of virideaerus (ook erg klein). Als ze groenig zijn noem ik ze Groene snuitkever. Gelet op de kleur zal de onderstaande wel een Phyllobius pomaceus zijn.

Phyllobius pomaceus

Groene snuitkever

Net als onderstaande, maar die heeft dan wel weer gelige poten

Phyllobius spec.

Groene snuitkever

Er klom ook nog een bruine over de bladeren, deze snuitkever zal een Phyllobius pyri zijn.

Phyllobius pyri

Snuitkever

Als je op internet de zoekterm snuitkever intikt krijg je allerlei vermeldingen over deze kevers in huis en bestrijding en schadelijkheid en zo. Ik heb ze nog nooit ergens anders gezien dan op struiken in de vrije natuur. En dan ook nog slechts heel af en toe, dus het zal wel wat meevallen met de “verwoesting” die deze insecten aanrichten. Maar wie ben ik? Of ze wel goed kunnen zien met die lange antennes op de neus, dat vraag ik me af. Onderstaande stond zogezegd aan de rand van een ravijn en maakte allerlei wilde bewegingen, alsof hij aan de andere kant van het ravijn een nieuw blad verwachtte.

Groene snuitkever

Tenslotte nog eentje iets meer van voren. Dan kun je goed zien dat ze een soort van stekel aan hun bovenbeen hebben. Het zal allemaal wel bedoeld zijn om meer houvast te hebben bij klimwerkzaamheden.

Groene snuitkever

Snuitkevers, apart gevormde insecten, mooi genoeg om ze af en toe eens goed te bekijken.

Advertentie

3 Reacties

 1. Hun snuit is in het klein net zo prominent aanwezig als bij de miereneters.

  26 juli 2011 om 20:13

 2. ze staan er allemaal weer mooi op met hun snoet, eh..snuit!

  27 juli 2011 om 14:24

 3. ank

  Geert, Geert toch, wat vind ik je foto’s, of zijn het de kevertjes? weer prachtig!!!

  29 juli 2011 om 16:24