Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Moeilijke rupsen

Op een bepaald moment is het genoeg geweest. Dan ben ik weer eens een poosje bezig geweest om rupsen van namen te voorzien. Om dan uiteindelijk tot de conclusie te komen dat dit me niet zal lukken. De volgende rupsen gaan dan voor mij ook naamloos voor het leven. De onderstaande laat wel mooi zien hoe de rups van een vlinder in elkaar zit. Van boven naar beneden eerst de kop, dan drie paar poten, daarna de buik, waaraan een aantal buikpoten kunnen hangen. Bij de rups van een vlinder zijn dat er maximaal vier paar. De onderstaande heeft maar één paar buikpoten, bijna op het einde. Als laatste de naschuiver, het achtereind van een vlinderrups. Misschien hoort bij bij de Gewone spikkelspanner.

Rups

De onderstaande “rups” heeft veel meer dan vier paar buikpoten en is dan ook geen vlinderrups maar de larve van een Bladwesp (of zoiets).

larve van bladwesp

De onderstaande hoort denkelijk bij de Stippelmot maar helemaal zeker ben ik niet . De Stippelmotrups is in het nieuws is geweest. Ze kunnen complete struiken inpakken in hun spinsel.

rupsen van Stippelmot

Zes weken later zit er geen beweging meer in maar hingen de poppen nog wel in het spinsel.

poppen van Stippelmot

Dan eentje, die of een larve of een rups is. Deze foto heb ik naar de jongens en meiden van Vlindernet gestuurd, misschien konden zij er een naam aan hangen. Zij kwamen er ook niet uit. Wie ben ik dan?

rups

Een van de mooiste tot nu toe was onderstaande voor mij, een grijze met in het midden een gele vlek op de rug, een zwarte kop en stuit en een bruin kraagje. Update: Dit is de rups van de Gevlamde bladroller

Gevlamde bladroller

Er zijn nog veel meer mooie rupsen. Later hoop ik nog een andere verzameling te laten zien.

Advertentie

7 Reacties

 1. de rupsjes van de stippelmot herken ik ook nog wel maar die anderen???? De enige oplossing is ze meenemen en wachten tot ze gaan verpoppen, maar dan moet je er zoalng wel heel goed voor zorgen, haha!

  18 juli 2011 om 22:24

 2. Het is ook zo moeilijk, verder dan de naampjes die jij geeft zou ik ook niet komen. Petje af voor de mensen die alles zo kunnen benoemen.
  Ik vind die groene onbekende gast wel mooi.

  18 juli 2011 om 23:40

 3. Sommige vlindersoorten zijn al lastig te determineren, rupsen is nog ingewikkelder. De groene lijkt me een van de blauwtjesfamilie – icarisblauwtje??, voor de rest heb ik geen idee.

  19 juli 2011 om 12:03

 4. It beats me!

  Groeten,
  Robert

  19 juli 2011 om 15:10

 5. De eerste rups is een juweeltje!!!!!
  En de stippelmot herkende ik gelijk,
  heb ooit een serie geplaatst waar een boom compleet was ingepakt,
  bizar om te zien, maar wel mooi.

  19 juli 2011 om 17:20

 6. Mooie rupsen maar die stippelmotrups wil ik niet tegengekomen. Ik zag eens op een foto hoe die een hele auto onder het spinsel hadden gezet.
  Ik zou er niet blij mee zijn!

  20 juli 2011 om 15:06

 7. ank

  Het wonder van rupsen, verpoppen naar vlinder, blijft fascinerend.

  20 juli 2011 om 22:15