Distelschildpadtor met
Na de goede determinatie van het “onbekend beest, “bekend beest” en “welbekend beest” mocht men van mij verwachten dat ik de ontwikkelingen in de gaten zou houden. Na twee week, inderdaad, daar was hij, de Distelschildpadtor (Cassida rubiginosa c.q. – viridis). In de literatuur wordt aangegeven dat dit bladhaantje slechts zelden gezien wordt. Dat klopt wel, want je moet goede ogen hebben om hem te ontdekken, hij valt beslist niet op.

Distelschildpadtor
Toen ik er eentje had gevonden bleken er nog meer op dezelfde distel rond te kruipen. Ook dat gebeurt in een traag tempo, zodat ze alleen al daardoor ook niet opvallen. Het is meer schuifelen dan kruipen.

Distelschildpadtor
Al deze schildpadtorretjes bleken bezoek te hebben

Distelschildpadtor
van de Rode roofmijt. De onderstaande was de kampioen lifters meenemen. Het torretje zelf is minder dan een centimeter lang, de roofmijten zijn dus minder dan een millimeter groot. Door die rode lifters kon ik ze wel beter vinden. Normaal gesproken zou je verwachten dat het schild van zo’n bladhaantje stevig genoeg is en dat roofmijten daar niets mee kunnen. Zo te zien waren de torretjes nog vers, misschien is hun schild nog zacht.

Distelschildpadtor met rode Roofmijten
Voor die mijten moet je wel ontzettend goede ogen hebben. Gelukkig, vlakbij stond de Stijve ogentroost te bloeien. Een klein, maar mooi plantje.

Stijve ogentroost
Voor mij is nu de cyclus van de Distelschildpadtor rond. Het heeft even moeite gekost, maar we zijn er uit.
Interessant dat je ook het – bijna? – volwassen stadium van dit bjusterbaarlike beest tegenkwam. Ik zal hier eens op de distels kijken. De stijve ogentroost staat op de Rode Lijst, zag ik laatst.
9 juli 2011 om 19:03
Het is maar goed dat de rode roofmijt rood is en niet groen. 😉 Een millimeter groot, daar heb je inderdaad wel goede ogen voor nodig. Volgens mij heb jij ook twee werelden, eentje door je bril en eentje door je telelens.
Heel bijzonder dat je deze cyclus hebt vastgelegd, daar dit bladhaantje slecht zelden gezien wordt.
Goede zondag gewenst. Hopen dat de zon dan wat eerder doorbreekt dan vandaag.
9 juli 2011 om 21:05
hoe dan ook
wat dan ook
de foto’s zijn bijzonder mooi!
10 juli 2011 om 11:03
Je zou toch verwachten dat die roofmijten wat meer een schutkleur zouden hebben. Prachtige serie trouwens. Geweldig dat je het hele proces zo hebt kunnen vastleggen.
10 juli 2011 om 21:34
Mooie macroopnames Geert
11 juli 2011 om 14:48
Larfjes op insecten?
http://krimpenerwaard.punt.nl/index.php?id=635426&r=1&tbl_archief=&
11 juli 2011 om 18:32