Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Welbekend “beest”.

Wat zouden we toch zonder Hendrika moeten als er iets gedetermineerd moet worden. Anderhalve week en een paar dagen geleden schreef ik over een onbekend beest, waarbij ik me niets kon voorstellen. Een paar dagen geleden meende ik de oplossing gevonden te hebben: de pre-pop van een Lieveheersbeestje.

larve van Distelschildpadtorretje

Maar …………, dat bleek toch niet juist te zijn. Met dank aan Hendrika (reacties) die uiteindelijk de goede determinatie aanleverde. Het is de larve van een Distelschildpadtorretje (Cassida rubiginosa). Een soort die op distels leeft. En die pre-pop dan? Nou, daar lijkt hij nog steeds op, maar die heeft nou net niet die glibberige sprieten, de staartvork.

De reactie van Hendrika was een welkome afleiding. Want veel zin om vandaag de natuur in te trekken had ik niet. Tropisch warm was het vandaag en ook nog eens drukkend. Ik heb uit de weerberichten begrepen dat we dit vanavond en vannacht moeten gaan bezuren met stortregens. Afwachten dus maar.

_________________________________________

Hitte

De hitte van vandaag kan ik het beste laten zien met behulp van de chefs van mijn achtertuin. De familie Ekster. Eentje zat roerloos vlak boven de drinkbak voor vogels. Daar hield hij dan ook de andere vogels bij vandaan. Zelf zat hij langdurig op de betonnen roofvogel die ik daar heb staan. De snavel wijd open gesperd en af en toe zijn gemak zoekend bij de drinkbak.

verhitte Ekster

Ook de mussen kunnen bij deze warmte letterlijk van de daken vallen. Bij mij eerder uit de boom. De jonge mussen zaten allemaal ook met opengesperde snavel in de boom.

Huismus (jonkie)

OK …………., hij had de snavel minder ver open dan de Ekster. Verschil moet er blijven.

Advertentie

4 Reacties

 1. ank

  Vanmiddag was ik een met de natuur. Heerlijk zwemmend in de natuurplas…
  “bekje” open om adem te happen…..
  Hier is het nog steeds zeer warm en stralend zonnig…..

  28 juni 2011 om 18:30

 2. Ik heb het beest niet zelf gedetermineerd hoor, ‘k kwam hem tegen en toen dacht ik: die komt me bekend voor. Ik had zelf totaal geen idee wat het was. Ja, die hitte…, van het ene in het andere uiterste.

  28 juni 2011 om 19:11

 3. Die Hendrika is een fenomeen, zeker als het om determinatie gaat. Soms hoor je een tijdlang niets van haar, en ineens is ze er dan weer, en dan is het ook meteen weer raak. 🙂

  Het was mij ook veel te warm gisteren en vandaag. Vanmiddag heb ik even een ritje gemaakt met de airco aan. Ik had gehoopt wat foto’s van die eerste buienlinie te kunnen maken, maar die zakte ineens helemaal in.
  Afgaand op de buienradar, heb ik de auto vanavond rond 21:30 uur geparkeerd tussen De Wilgen en De Veenhoop. Daar heb ik de aankomst van het buiencomplex waar we nu in zitten op video gezet. Er zit veel bliksem in de lucht, maar tot nu toe zou ik het nog geen noodweer willen noemen.. Maar de verschillen kunnen in deze situatie al op korte afstand groot zijn.

  28 juni 2011 om 23:32

 4. Die jonge ekster is kostelijk.
  Schitterende foto.

  30 juni 2011 om 20:55