Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Giftige rupsen

Het blijft altijd maar weer afwachten wanneer de rupsen van de St. Jacobsvlinder in het Wijnjeterperschar zullen verschijnen. Elk jaar weer is het een verrassing als ze er opeens toch weer zijn. De ene dag is er niets, een paar dagen later zijn er veel.

rups St. Jacobsvlinder

Ze zijn bijzonder gekleurd, in een zebrapatroon van zwarte en gele banden. Dat geel is een signaalkleur, een waarschuwing voor vogels.

rups St. Jacobsvlinder

De rupsen leven namelijk op het Jacobskruiskruid. Een plant die giftig is. Beter gezegd: Bepaalde bestanddelen in de plant worden giftig zodra ze in het spijsverteringskanaal worden verwerkt. Dat gif nemen de rupsen ook op maar zij hebben er geen last van.

rups St. Jacobsvlinder

Hieronder de dikste die ik kon ontdekken, onderweg naar de bloemknop van dat Jacobskruiskruid.

rups St. Jacobsvlinder

Ze horen bij onderstaande vlinder, die ik een paar week geleden voor de lens kreeg. Wie meer foto’s van deze vlinder wil zien klikt hier.

St. Jacobsvlinder

Dat vergif in het Jacobskruiskruid is ook schadelijk voor dieren. Dieren zullen het kruid niet gauw eten vanwege de bittere smaak. Maar als het kruid gedroogd in hooi is opgenomen verdwijnt de bittere smaak, het vergif echter niet. Voor wie meer van dit kruid wil weten:

Jacobskruiskruid, feiten en fabels

Advertentie

5 Reacties

 1. ank

  Je hebt er weer een prachtig mooi weblog gemaakt.

  21 juni 2011 om 21:09

 2. Prachtig zoals je deze kleurrijke beestjes in beeld hebt gebracht.

  21 juni 2011 om 21:20

 3. Ze staan er weer lekker kleurrijk op.
  Om teveel fotografen te voorkomen, zullen ze zich wel weer ophouden in het welbekende verboden gebied, neem ik aan …

  22 juni 2011 om 14:58

 4. maartje

  kunnen giftige rupsen en gewone rupsen allebei vlinders worden ja of nee

  2 juli 2011 om 14:58

  • @Maartje:
   Rupsen van vlinders worden altijd vlinders. Ten minste, als ze niet worden opgegeten door vogels. Het maakt niet uit of die rups giftig is of niet. Vogels herkennen giftige rupsen en eten die daarom ook niet op.
   Er zijn ook nog andere “beesten” die erg op rupsen lijken. Dat zijn de larves van de Bladwespen. Als je bij deze larven de poten telt die aan de buik hangen dan zijn dat er altijd meer dan vier paar. Een “rups” met tien paar poten kan dan ook nooit een rups van een vlinder zijn. Een vlinderrups heeft bij de kop een aantal echte poten en daarna onder de buik maximaal vier paar poten. Aan het uiterste achtereinde van een vlinderrups zit een zogenaamde naschuiver, daarmee duwt hij zichzelf vooruit.

   2 juli 2011 om 18:55