Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Meidoornschildwants

Ik liep over de Merskenheide. Aan de rand van de paden staan veel struiken. Op een bepaald moment stond ik oog in oog met een wants.

Acanthosoma haemorrhoidale

Een mooi gekleurde wants, veel groen, veel zwarte “putjes” en een rood achterlijf. Geel en rood aan de onderkant.

Acanthosoma haemorrhoidale

Van boven gezien valt op hoe variabel gekleurd deze wants is

Acanthosoma haemorrhoidale

met twee stekelvormige schouderpunten. Verder was het een fors exemplaar, groter dan de meeste wantsen die ik ken.

Acanthosoma haemorrhoidale

Op de foto hierboven komt een (bijna onvermijdelijke) druppel uit z’n achterlijf. Op de foto hieronder zie je dat het driehoekje op z’n rug eenkleurig is.

Acanthosoma haemorrhoidale

In eerste instantie dacht ik dat het een Berkenschildwants was. Maar deze was forser en net iets anders gekleurd. Ik moest het opzoeken, het is een “Acanthosoma haemorrhoidale”, een Nederlandse naam heeft hij niet. De Duitsers noemen hem de “Die Wipfel-Stachelwanze”, wat verwijst naar de “stekels” op z’n schouders, de Engelsen noemen hem “Hawthorn shield bug”. Als ik dat Engels vertaal dan wordt het “Meidoornschildwants”. Hoewel ik geen naamgevende bevoegdheid heb wou ik deze dan toch maar gewoon Meidoornschildwants noemen.

Ten slotte nog een andere wants waar hij veel op lijkt, de Berkenschildwants.

Berkenschildwants

Het verschil zit in de grootte, de minder uitstekende schouderpunten en ook in de kleur van het driehoekje op de rug. Het zijn beide mooie wantsen, maar de eerste heeft net ietsje meer voor mij en komt hier bovendien minder vaak voor. Weer was het een opmerkelijke wandeling.

3 Reacties

  1. Prachtig beest.

    18 juni 2011 om 22:42

  2. Ik sta elke keer weer te kijken van de mooie tekening en kleuren van die wantsen.

    18 juni 2011 om 23:15

  3. Prachtige serie foto’s van dez wants, die je een prachtige naam hebt gegeven… het zijn inderdaad heel mooi getekende beestjes…nog een fijne dag verder… Agnès

    19 juni 2011 om 14:41