Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Oranje vlinders

De titel zou vandaag ook kunnen zijn “oranje vlinders op bramen”. De onderstaande dagvlinders kreeg ik in de afgelopen week allemaal op de Merskenheide voor de lens. Dat had overigens ook wel ergens anders kunnen zijn want het zijn algemene vlinders. Behalve dat ze in hetzelfde gebied zitten hebben ze ook nog oranje als overheersende kleur.

De Kleine vos die er al een paar maanden is

Kleine vos

en het Groot dikkopje dat nog maar net begonnen is met vliegen.

Groot dikkopje

’t Is altijd even goed kijken, deze hebben een zwart puntje aan de uiteinden van de voelsprieten. Je kunt ze gemakkelijk verwisselen met het Geelspriet dikkopje, waarbij de hele spriet geel is.

Groot dikkopje

Ook heeft deze vlinder een typerende rusthouding met halfopen vleugels.

Groot dikkopje

Tenslotte nog een Hooibeestje. Ze vliegen meestal weg als je in de buurt komt, maar als je vertrokken bent keren ze ook bijna altijd weer terug naar dat plekje waar ze opgevlogen zijn. Deze vlinder zie je het hele seizoen door.

Hooibeestje

Door deze pagina lijkt misschien dat er heel veel vlinders rond dartelen op de Merskenheide. Dat zou je ook verwachten na die mooie warme lente. Toch valt het dit jaar tegen met de dagvlinders. Tot nu toe dan wel te verstaan, want wat er nog komen kan ……………

Advertentie

6 Reacties

 1. Tja, waar een relatief klein gebied groot in kan zijn. Hooibeestje vind ik erg mooi erop staan.

  15 juni 2011 om 19:43

 2. Ik zie dit jaar erg veel kleine vossen. En de distelvlinder: die komt nog??

  15 juni 2011 om 19:46

  • Tja .., die Distelvlinder. Het is een trekvlinder, het ene jaar zijn er veel, het volgende weinig. Tot nu toe heb ik hem dit jaar nog niet gezien. Hij zou er al lang kunnen zijn. Afwachten maar hoeveel er de Alpen nog oversteken.

   15 juni 2011 om 20:14

 3. Het valt me ook wat tegen met de vlinders. Je ziet b.v. wel veel van hetzelfde soort ronddartelen, zoals gisteren de witjes.

  15 juni 2011 om 20:23

 4. Mooie oogst weer, vooral foto waar het dikkopje frontaal op staat vind ik erg leuk.
  Gistermiddag dartelden er diverse vlinders rond aan de Alde Ie, ik zag o.a. de atalante, de klein vos en een keur aan witjes. Maar ze waren allemaal erg onrustig, zodat het in fotografisch opzicht nogal tegenviel.

  15 juni 2011 om 21:29

 5. ank

  Wat ik zojuist schreef over lief heer beest
  geldt niet minder
  voor de vlinder!

  16 juni 2011 om 16:29