Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Viervleklibel en co

Viervleklibellen zijn overal te vinden, meestal zijn ze met een grote groep aanwezig. De laatste keer dat ik in het Wijnjeterperschar was zweefden er wel honderd rond. Deze libel is niet erg kieskeurig wat z’n woongebied betreft. Als er zoveel zijn wil er altijd wel eentje stil blijven zitten. Zoals de onderstaande die aan een spriet boven het water hing.

Viervleklibel

Of die tweede die ook aan een spriet hing. Z’n vleugels glinsterden in de zon.

Viervleklibel

Het leek mij wel eens leuk om hem in tegenlicht vast te leggen. Dat viel nog niet mee, want daarvoor moest ik achter hem zien te komen en half over een sloot hangen. Gelukkig was van vallen geen sprake, ik kan wel zwemmen maar doe dat liever niet in een sloot in It Skar en bovendien doet je camera daarna zo raar. Als de zon door z’n vleugels schijnt is hij op z’n paasbest.

Viervleklibel

In de ondervleugels hebben ze grote zwarte vlekken en ook de knopen in de vleugels zijn zwart gekleurd evenals de pterostigma’s.

Viervleklibel

Helemaal goed kon ik hem niet in beeld krijgen, dan was het toch vallen geworden. Voor mij was dit echter mooi genoeg.

Kniptor

Nadat ik de sloot ontstegen was kwam er een Kniptor even uitrusten op het uiteinde van een blad. Vooruit, die ook nog maar op ’t portret. Het was een rijk gevuld uurtje.

Advertentie

3 Reacties

 1. ank

  Geert,
  een mens kan het zo mooi niet bedenken!

  27 mei 2011 om 19:44

 2. Hoe krijg je het voor elkaar. Prachtige foto’s.

  27 mei 2011 om 20:54

 3. Heel mooi Geert, en dat gedoe op je laatste libellenfoto maakt zo duidelijk dat de Viervlek ook 1 van de Korenbouten is.
  Kniptorren zijn er ook velen, ik vind het moeilijk om de juiste naam erbij te vinden.

  28 mei 2011 om 10:40