Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Rondje Merskenheide

Wat zou een rondje Merskenheide voor onderwerpen opleveren? Dat is altijd weer een verrassing. De eerste die poseerde was een Groentje. Deze is nog vrij vers, maar er zijn intussen ook wel exemplaren waarbij de groene schubben al behoorlijk zijn afgesleten.

Groentje

Het was deze keer waarschijnlijk het rondje van de Dansvliegen. Dat zijn rare snuiters, zeker door die ontzettend lange steeksnuit. Het zijn roofdieren. Een mens zal geen last van ze hebben, ze houden zich bezig met andere vliegen en vlinders en zo.

Dansvlieg

Onderstaand Boomblauwtje leek niet benauwd voor hem te zijn en zat op (hing aan) hetzelfde blad.

Boomblauwtje en Dansvlieg

Maar of dat wel zo verstandig was? Dat liet een andere Dansvlieg zien die wel een vlindertje te grazen had genomen. Bijna net zo groot als de jager.

Dansvlieg met prooi

Gelukkig, het waren niet alleen maar Dansvliegen die stil bleven zitten. Want op een paal achter aan de rand van de heide zat een mannetje Roodborsttapuit goed op te letten. Vanaf die paal kon hij het hele spul overzien en dat vreemde krakende geluid maken als er gevaar dreigde. Ergens in de heide zal er wel een nest zijn gebouwd. Hij zat ver weg. Dan wil ik nog wel eens proberen heel rustig aan dichterbij te komen om net iets meer detail in z’n veren te krijgen. Daar ben ik een poos zoet mee geweest. Het begon bijna op een spel te lijken.

Roodborsttapuit

Meneer Roodborsttapuit heeft gewonnen.

Advertentie

2 Reacties

  1. Hallo Geert …ik kom eens even langs gereden op jou mooie wordpress site…de laatste tijd ben ik niet zo erg aktief …maar dat komt wel weer met commentaartjes geven….maar weet dat ik van jou logjes geniet vooral van je foto´s en van je natuurkennis waar ik zelf erg veel van kan leren , het roodborsttapuit heb ik zelf hier nog nooit gezien ook het groentje niet maar misschien let ik niet goed op…komt ook doordat ik mijn aandacht ook bij de weg moet houden als ik het aan het rijden ben… en zo gauw als ik al iets ziet… en mijn camera hebt ingestelt dan is het objekt alweer gevlogen hihihi wens je een fijne avond… morgen ben ik in Dordrecht…of in de Biesbosch kom weet ik nog niet denk eerder dat ik in het educatievegedeelte van het wijzichtpark zal vertoeven…. wens je nog een hele fijne avond bye bye

    18 mei 2011 om 20:26

  2. ank

    Natuurlijk wint het vogeltje
    en ook de dansvlieg.

    19 mei 2011 om 08:23