Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Meikever

Vroeger werden ze aan alle kanten bestreden. Soms at een groep van deze kevers loofbomen kaal. De dikke larve, Engerling genaamd, zorgt onder de grond voor wortelvraat.

Meikever

Ze zijn zodanig bestreden dat je ze ook nu nog nauwelijks ziet. Het is de grootste kever die ik ken, 2,5 tot 3 centimeter lang. Op een morgen lag er eentje bij mij op het terras op te warmen.

Meikever

Dus kon ik hem eens diep in de ogen kijken.

Meikever

Lang blijven ze niet, veruit het grootste deel van het leven van deze kever (in alle stadia) speelt zich af onder de grond. De Engerlingen alleen al kunnen 4-5 jaar onder de grond blijven. Dus, ook al ligt hij op een terras, een minder natuurlijke omgeving, dan nog is het bijzonder er eentje voor de camera te krijgen.

Advertentie

5 Reacties

 1. ank

  Geert,
  jij maakt al die kleine kevertjes voor mij aaibaar!

  16 mei 2011 om 19:24

 2. Tijdens ons weekend in Ruinen kwam er elke avond eentje op het licht af. Terwijl we op het terras zaten vloog hij brommend zijn rondjes. Daarbij liet hij de vrouwen regelmatig ineen duiken. Overdag heb ik hem helaas niet terug kunnen vinden. Ik had die mooie grote kever graag eens gefotografeerd, maar het mocht niet zo zijn.

  16 mei 2011 om 19:59

 3. Een aantal jaren geleden hoorde je ze veel vaker rond deze tijd tegen het raam tikken, eigenlijk met bosjes. Nu nog maar een enkeling.
  Jij had mooi geluk.

  16 mei 2011 om 22:58

 4. Altijd bijzonder om er een te zien, heel soms zien we nog eens hier in het zuiden. Prachtfoto’s!

  Groetjes, Alexandra

  17 mei 2011 om 08:50

 5. Mooie foto’s van deze Meikever. Leuke blog trouwens met veel mooie foto’s.

  18 mei 2011 om 14:48