Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Skar allerlei

Tijdens mijn laatste bezoek aan het Wijnjeterperschar kreeg ik allerlei onderwerpen voor de lens. Van sommige is een serie te maken, van andere heb ik slechts een enkel shot. Vandaag de “losse flodders”. Eerst een Orchidee, die ik overigens niet had zien staan, maar waar twee dames me op wezen. Eén van de twee schildert natuuronderwerpen, dus wie weet, misschien zien we de onderstaande orchidee nog eens ergens terug.

Brede orchis

Ook de rupsen waren goed vertegenwoordigd. Nee, nog geen plaag, maar wel in ruime mate aanwezig. De onderstaande is waarschijnlijk van de Kleine voorjaarsuil (Orthosia cruda).

rups van Kleine voorjaarsuil

Net zoals de onderstaande, die een klein beetje een andere kleurvorm heeft. Dat maakt het vaak ook zo moeilijk bij de determinatie van rupsen. Na een bepaalde periode zijn ze uit hun jasje gegroeid en doen ze een ander jasje aan. De onderstaande had overigens pech en was blijven haken aan een doorn van een braamstruik. Er zat geen beweging meer in en hij zal intussen wel zijn opgehaald door een vogel.

rups van Kleine voorjaarsuil ?

Hier en daar dwarrelde een Bont zandoogje rond. Ze zijn behoorlijk schichtig en je moet geluk hebben dat er eentje ergens nog even wil opwarmen, zodat hij blijft zitten.

Bont zandoogje

Van de dagvlinders naar de nachtvlinders dan maar. Onderstaande is een stuk kleiner dan de vorige. Tenminste als je de lange sprieten niet meerekent. Het is een Geelbandlangsprietmot (Nemophora degeerella).

Geelband langsprietmot

Een klein, maar prachtig getekend vlindertje. Er was nog meer van dat moois te fotograferen, daarover later meer.

Advertentie

Eén reactie

 1. ank

  de
  geel
  band
  lang
  spriet
  mot
  is ook al zo mooi.
  Voor jou gauw geschreven en gezien Geert,
  voor de rups een drama
  de doorn des doods
  dwars door het lijfje.

  12 mei 2011 om 20:28