Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Watersnuffel

Ze zijn soms heel moeilijk uit elkaar te houden, al die verschillende soorten juffers. Meestal geldt dat voor de vrouwtjes nog meer dan voor de mannetjes. Je moet zo ongeveer overal op letten, de kleur van de poten, brede of smalle schouderstrepen en hoeveel daarvan en de tekening op de achterlijfsegmenten. Elke juffer heeft tien achterlijfsegmenten aangeduid met S1 – S10. S1 is het korte segmentje waarmee het achterlijf aan het borststuk vast zit (het scharnier). Daarna volgt S2 die wel langer is maar nog wel slechts de helft van de volgende segmenten. S3-S7 zijn het langst. S8 en S9 weer een stuk korter en S10 bevat de achterlijfaanhangsels. Voor de tekening en kleur op de segmenten 2, 8 en 9 geven vaak al een goede aanduiding van de soort. Een gemakkelijk te herkennen soort is de Watersnuffel. Het mannetje is blauw als hij volwassen is en heeft een zwart paddenstoeltje op S2 en een blauw lantaarntje op S8 en S9. Als je dan ook nog weet dat deze soort slecht één schouderstreep heeft moet het niet meer zo moeilijk zijn. De juffer hieronder is op “iets” aan het kauwen, op de laatste foto is dat duidelijker.

Watersnuffel -man-

Vrouwtjes Watersnuffel hebben een zwarte tekening op S3-S7 die wel wat op zo’n vliegtuigbom uit cartoons lijkt met een scherpe top en onderaan twee “vleugels”. Als je die tekening ziet weet je dat het alleen maar een vrouwtje Watersnuffel kan zijn. Ook hier weer maar één schouderstreep. Juffers verkleuren hoe ouder ze worden, ze beginnen wat “oudroze” en de meesten veranderen daarna in blauw.

Watersnuffel -vrouw-jong-

De juffer hieronder is een mannetje die nog jong is, hij moet nog blauw worden. Enkele schouderstreep, paddenstoeltje op S2, lantaarntje op S8 en 9, dus Watersnuffelman (jong).

Watersnuffel -man-jong-

Nog een mannetje, die al wat verder uitgekleurd is.

Watersnuffel -man-jong-

Lieverdjes zijn het zeker niet, die juffers. Toevallig zag ik dat onderstaande een vliegje uit de lucht plukte. Na de landing begon hij direct met het “sloopwerk”. Op de bovenste foto heeft hij net de laatste poot van het vliegje verwijderd. Op de foto hieronder moet hij nog beginnen.

Watersnuffel -man-

Helaas had ik nog geen foto van een volledig uitgekleurd vrouwtje, die volgt nog wel eens.

Advertentie

5 Reacties

  1. Watersnuffel is een nieuw woord voor mij. Maar het leest mooi, net als je foto’s weer prachtig zijn.
    Het zijn allemaal geweldige beesten.
    Zonnige groet

    11 mei 2011 om 18:40

  2. “…moet het niet zo moeilijk zijn”: ik geloof dat ik het nooit zal leren.

    11 mei 2011 om 20:41

  3. ank

    Je hebt een prachtige serie gemaakt…

    12 mei 2011 om 13:23

  4. knap dat je ze allemaal bij naam weet!

    12 mei 2011 om 14:33

  5. Dit was weer een mooie en duidelijke les. Het mooie is dat dergelijke lessen tegenwoordig bewaard worden op je weblog, zodat we vanaf nu weten waar we kunnen spieken. 🙂

    12 mei 2011 om 21:38