Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Sint Jacobsvlinder

Je hebt vlinders en vlinders, ze zijn allemaal bijzonder. Sommige echter zijn bijzondere verschijningen. Vanmiddag liep ik in het Wijnjeterperschar toen er een vuurrood vlindertje om me heen fladderde. Even later werd ik er ook nog op gewezen door twee wandelende dames. Dan weet je al gauw wat het is. Een Sint-jacobsvlinder (Tyria jacobaeae). Het was er niet eentje, er bleken meerdere aanwezig te zijn.

Sint-Jacobsvlinder (Tyria jacobaeae)

Een vlindertje met zwart (donkerbruin) als grondkleur. Door de schubben op z’n vleugels lijkt hij eerder grijzig. Ik probeerde zo dichtbij mogelijk te komen. Dichterbij dan hieronder ging niet meer.

Sint-Jacobsvlinder (Tyria jacobaeae)

De onder- en bovenkant van de achtervleugels zijn rood. Als hij vliegt valt die kleur erg op. Hoe ik ook m’n best deed, deze vlinders wilden zich niet op de rug laten fotograferen. Met eentje lukte het wel om hem vanaf de onderkant vast te leggen. Misschien wel de beste kant om die complete ondervleugels te laten zien.

Sint-Jacobsvlinder (Tyria jacobaeae)

Een paar jaar geleden lukte het om een wegvliegende vlinder te fotograferen.

Sint-Jacobsvlinder (Tyria jacobaeae)

Ook toen liet hij heel even de bovenkant van z’n achtervleugels zien.

Sint-Jacobsvlinder (Tyria jacobaeae)

Het bijzondere van deze vlinder is dat hij z’n eieren bij het Jacobskruiskruid legt. Dat is een giftige plant. De rupsen van deze vlinder eten deze plant en zijn dan ook giftig. Dat laten ze ook zien met een zwart-gele zebra-gestreepte kleur. Tegen de tijd dat de rupsen verschijnen kom ik er nog wel op terug. In “It Skar” is nog geen enkel bloeiende Jacobskruiskruid te vinden. Toch weet dit vlindertje precies waar de eieren moeten worden gelegd. Het is en blijft, niet alleen maar om z’n kleur, een bijzondere vlinder.

Advertentie

5 Reacties

 1. ank

  Hey Geert, op foto 3 kijkt hij je zelfs aan!!
  Wat MOOI!! Wat een zeldzaam mooi vlindertje.
  Ik heb het nog nooit zo mooi gezien.
  Je zou het toch zo mee naar huis nemen…
  Nee hoor, laat maar lekker daar waar het hoort.

  10 mei 2011 om 20:40

 2. Dank Geert, voor de naam van de juffer.
  Jammer dat we je niet troffen, dat gaf ik ook als reactie op mijn log.
  Jij hebt wel weer een hele mooie vangst gedaan. En zo heb je altijd weer baas boven baas. šŸ™‚

  10 mei 2011 om 21:18

 3. Prachtig, en ze zijn zo moeilijk te benaderen. De rupsen zijn heel opvallend en zitten met tientallen bij elkaar, kun je niet missen als je wweet waar hun waardplant staat.

  11 mei 2011 om 10:15

 4. Je hebt dit vaak nogal onrustige beestje mooi weten te portretteren, dat daar twee sessie voor nodig waren, maakt niet uit.

  12 mei 2011 om 21:36

 5. Erg mooie foto’s van deze Jacobsvlinder.

  19 mei 2011 om 15:22