Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Heiderinkelbel

Vandaag een log over een zeer zeldzaam plantje, dat echter momenteel wel in het Wijnjeterper schar is te vinden. Maar eerst moest ik even bijkomen van de schrik. Want behalve het natuurgebied Fochteloërveen heeft er in de vorige week ook brand gewoed in “It Weinterperskar”. Niet zo groot als daar bij Smilde, maar toch. Er is een strook afgebrand evenwijdig aan de Nije Heawei die rechts op de foto achter de bomen langs loopt. Vlak bij de westelijke ingang. Op één plaats was er ook een brandplek in de berm van de weg zichtbaar. Waarschijnlijk is vandaar uit de brand overgestoken naar het natuurgebied. Het zal niet hard hebben gewaaid op dat moment want anders was het complete westelijke deel, richting heide, waarschijnlijk in vlammen opgegaan.

Brand in het Wijnjeterper schar

De brand was uit en achteraf bleek het intussen ook al bijna een week geleden gebeurd te zijn. Ik kon me verder concentreren op dat zeer zeldzame plantje.

Heiderinkelbel

Heidekartelblad

Het Heidekartelblad (Pedicularis sylvatica). Hij staat op de rode lijst van bedreigde planten als zeer zeldzaam. Gelukkig wel in redelijke hoeveelheden in It Skar. Maar dan moet het spul natuurlijk niet in brand raken.

Heiderinkelbel

Heidekartelblad

In het Fries noemen we hem “de Heiderinkelbel”, in het Engels heet hij “Lousewort”.

Lousewort

Heidekartelblad

Het was rustig in It Skar, dus ik had alle tijd deze plant eens van alle kanten te bekijken.

Wald-Läusekraut

Heidekartelblad

Het is een tweejarige plant. Zeker weten doe ik het niet maar het lijkt alsof er in dit seizoen minder plantjes bloeien dan een jaar geleden. Misschien in het ene jaar wat meer en in het andere wat minder. Hoe dan ook, het is elk jaar weer bijzonder om deze plant te mogen bewonderen.

Advertenties

5 Reacties

 1. Heel erg dat afbranden van natuurgebied…ben nog niet wezen kijken in Fochteloerveen… kan er nog niet toe komen.. de foto’s van de bijzondere plant vind ik erg mooi… ik ken hem/haar niet…. leuk om het te zien… ik wens je een goed weekend…

  Agnès

  6 mei 2011 om 19:16

 2. Mooi, die Friese naam … Heiderinkelbel, ik zal het meteen als tag toevoegen aan mijn logje, want anders ben ik het volgend jaar weer vergeten. Het is een prachtig bloemetje waar je hoe klein het ook is maar moeilijk op uitgekeken raakt.
  Dat is inderdaad schrikken wat die brand betreft. Is dat bij het pad naar de heide, Geert?

  6 mei 2011 om 20:32

  • @Jan K.:
   Ja, direct bij de ingang naar de heide, waar die andere parkeerplaats is, langs de Nije Heawei.

   6 mei 2011 om 21:01

 3. Mooi zeg!

  6 mei 2011 om 22:00

 4. nog nooit van gehoord of gezien, wat een mooi bloempje!

  7 mei 2011 om 21:31