Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Verse juffer

Het is weer zover. Je loopt door een natuurgebied en er vliegen libellen en juffers om je heen. Nog niet heel veel, maar ze zijn er weer. Zo kreeg ik afgelopen dinsdag de eerste libel voor de lens. Een Smaragdlibel, die overigens niet zo heel erg happig was om van dichtbij bekeken te worden. Dus moest de telelens eraan te pas komen.

Smaragdlibel

De zon schitterde in zijn nog verse vleugels. Dit is een hij, dat kun je zien aan de insnoering (taille) in het bovenste  deel van het achterlijf.

Smaragdlibel

Iets anders was het met een compleet vers juffertje. Die was nog zo vers dat hij nog niet vliegen kon en eerst nog moest drogen en een beetje op kleur komen. Vlak boven deze juffer hing de larvehuid waar hij net uit geslopen was. Als larve leven deze juffers langere tijd in meestal ondiep water. Het vennetje op de Merskenheide is dus voor juffers heel geschikt. Als de tijd daar is klimt de larve uit het water omhoog langs een stengel. Dan kruipt een nieuwe juffer (overigens ook een libel) uit die larvehuid. De larvehuid blijft als leeg omhulsel achter, waait meestal weg of zoiets.

Pas uitgeslopen juffer

Wat dit er voor eentje is kan ik op dit moment niet met zekerheid zeggen, misschien een Vuurjuffer. Bovendien is het achterlijf nu nog korter dan de vleugels. Dat achterlijf moet hij nog wat verder “oppompen” zodat het langer wordt.

Pas uitgeslopen juffer

In deze toestand, nog nat en nog niet volledig ontwikkeld, zijn ze erg kwetsbaar. Als ze eenmaal vliegen worden ook dit kleine rovers die menig vliegje verschalken.

5 Reacties

 1. Je bent dus de goede kant op gegaan dinsdag. 🙂

  27 april 2011 om 20:02

  • Ja, dat klopt. Er was ook nog een Viervlek actief, echter zonder dat ik een foto kon maken.

   27 april 2011 om 20:19

 2. Mooi hier met de libel en de juffer. Mooie eerste vangst.

  27 april 2011 om 21:16

 3. Goede Morgen Geert… Mooie foto´s Geert, vooral die onderste foto die vind ik echt helemaal gaaf…
  De eerste juffers heb ik al gezienn, maar was te laat om te fotograferen , wens je een fijne dag lieve groetjes Gerti

  28 april 2011 om 07:05

 4. ank

  Prachtig zijn alle teer gevleugelde insecten.
  Valt een libelle onder insecten, trouwens?
  De kleuren van de vleugeltjes zijn vaak bijzonder mooi!
  Ik blijf me steeds weer verbazen over de wonderen in de natuur.

  29 april 2011 om 04:57