Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Rietland

Behalve bij de Doktersheide en bij Oostermeer kent De Leijen nog een derde uitzichtpunt. Dat is bij het gemaaltje De Putten aan het Kroesepaad, nog onder Suameer. Bovenop de uitzichtbult staat een informatiebord over “Schoon water in de Leijen”, een project waarmee geprobeerd wordt natuurlijke zuivering van het water te bereiken door middel van riet, biezen en zegge. Het gemaaltje speelt daarbij een rol. Of dat ook werkelijk is gelukt? Ik meen ooit ergens gelezen te hebben dat de resultaten niet altijd meevallen. Wat je wel nodig hebt in dat systeem is riet, veel riet. Vanuit het uitzichtpunt zie je dan bijna ook alleen maar riet.

Riet bij De Leijen

Met de Leijen in de achtergrond.

Riet bij De Leijen

Door de winter was het moeras bevroren en kon ik een blik in het rietveld werpen. Waar die vlaggen voor zijn? Misschien voor het verjagen van ganzen? Of voor iets anders? Ik weet het niet.

Rietveld bij De Leijen

Met veel kleine stroompjes richting het water van de Leijen

Rietveld bij De Leijen

Nog een blik op de geknotte wilgen,

Rietveld bij De Leijen

Het is een mooi gebied, ’s zomers bijna alleen maar groen ruisend riet, ’s winters geel of gesneden. Door de vorst kon ik net even wat verder komen dan normaal. Straks niet meer, dan is het weer het domein van de rietvogeltjes.

5 Reacties

 1. ank

  Wat is het mooi daar
  je woont in een prachtige omgeving.

  1 februari 2011 om 18:48

 2. Lijkt me een prima plek voor zeldzame watervogels, goed opletten in het voorjaar!

  1 februari 2011 om 23:38

 3. Mooi stukje, maar ik heb ook geen idee waar die vlaggen voor dienen…..

  2 februari 2011 om 10:41

 4. Neststokken voor kievitten misschien?

  2 februari 2011 om 15:48

 5. Met de vermelding ‘nog onder Suameer’ zette je me even op het verkeerde been, maar uiteindelijk kwam ik toch terecht gekomen op het uitzichtpunt waar ik zelf nog niet zo vaak ben geweest. Ik heb het niet zo op dat lange rechte stuk pad vanaf de weg naar het gemaaltje. Maar het is er inderdaad wel mooi.

  2 februari 2011 om 15:52