Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Rein en Reintje

Na bijna drie dagen lang binnen gezeten te hebben leek het me goed vanmorgen een lange wandeling over de Merskenheide te maken. Lekker uitwaaien en misschien nog ergens een Ree ontmoeten, dat was de bedoeling en het is allemaal gelukt. Maar deze morgen kreeg ik een bonus. Want ik moest die Reeën eerst echt zoeken. Dus op de uitkijk dan maar en speuren of er hier en daar ergens een paar oren boven de heide wilden uitsteken. Ik meende ze gevonden te hebben en richtte de lens op die oren.

Het was anders, dit was een Vos, Rein heb ik hem maar genoemd. Hij was mijn bewegingen heel nauwkeurig aan het volgen.

Vos

Een foto maken viel niet mee, het was donker en de donkere heide hielp ook niet mee. Met behulp van een boompje en wat opgeschroefde ISO’s kon ik hem dan op 400 mm en 1/40 seconde vastleggen. Bovendien zat hij zover weg dat ik later ook nog een behoorlijke uitsnede moest maken.

Op een bepaald moment keek hij om.

Vos

Plotseling verscheen de kop van een tweede Vos. Die heb ik naar goed gebruik Reintje genoemd. Waarschijnlijk werd er zoiets gegromd als: “thuiskomen, hoog tijd om te gaan slapen”. Het is echter ook de paartijd voor de vossen.

Vossen

Rein gehoorzaamde en vertrok uit beeld. Ik heb ze beide niet meer terug gezien, hoe lang ik ook gewacht heb.

Vos

Vossen zijn ’s nachts actief en slapen overdag meestal in hun hol. Het was dan ook speciaal om deze twee overdag te zien. Wie weet speelde de paartijd toch een rol en waren ze eventjes wat minder voorzichtig dan normaal. Een bijzondere ontmoeting. Jammer dat de foto’s niet helemaal top zijn. Helaas, op die afstand en met zo weinig licht kon dat ook niet anders.

11 Reacties

 1. ank

  Het is te zien wat ene mooi dier het is,
  en je weet hij verliest niet zijn streken.

  22 januari 2011 om 18:01

 2. In de duinen zijn het er steeds meer aan het worden. Brutaler worden ze daardoor ook!
  Mooie foto’s.

  22 januari 2011 om 18:12

 3. Dat was een niet-alledaagse ontmoeting. Vossen zijn wel vaker overdag te zien.

  22 januari 2011 om 18:40

 4. Een vos kunnen fotograferen is al bijzonder, maar om dan meteen twee van die prachtige beesten samen op de foto te krijgen is wel heel mooi. Een ontmoeting om te koesteren.

  22 januari 2011 om 19:04

 5. Wat een geweldige ontmoeting!
  Ons neefje Joris keek met mij mee en zei: “Hé dat is een hondje”. En bij de derde foto zei hij dat de voorste een hondje was en de achterste een konijn. Grappig om dat door kinderogen te zien en te horen.
  Fijne zondag.

  22 januari 2011 om 19:16

 6. Misschien niet optimaal maar wel heel bijzonder vind ik. Ze lopen hier ook rond, maar ik heb ze nog nooit voor de camera gehad….

  23 januari 2011 om 04:25

 7. Weet je Geert, het is jammer dat je niet zo’n goeie foto’s hebt gemaakt maar je hebt ze wel!
  Zo denk ik er ook altijd over en ik ken ook het gevoel wat je dan hebt. Het feit dat je dit gezien hebt gaat trouwens nooit meer uit je eigen (foto) geheugen. Je kan het elk moment weer terug roepen in je hoofd.
  Groetjes van Lizie.

  23 januari 2011 om 11:22

 8. Dat is mooi om mee te maken Geert, en dan 2 nog wel. Ik heb ze in Nederland nog nooit in het echt gezien maar in de Eifel wel…eigenlijk bij elke wandeling wel 1.
  De foto’s kunnen er toch best mee door gezien de grote afstand.

  23 januari 2011 om 13:15

 9. Mooi, deze twee vossen, ook al zijn de fotos niet optimaal. De kans is zeer zeker groot dat het een paar is.

  23 januari 2011 om 15:06

 10. Bijzonder als je zoiets tegenkomt. Dat gebeurt niet zo vaak. Mooi vastgelegd.

  24 januari 2011 om 13:16

 11. johannes

  Unieke ontmoeting dat de fotokwaliteit iets minder is doet daar niets aan af. Vanmiddag nog even op de meskenheide geweest maar ze niet gezien. Wel een aantal reeen en een aantal boomkruipers en gaaien.

  25 januari 2011 om 22:09