Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

IJsbreker

De rijp van zaterdag deed me besluiten behalve op de Merskenheide ook nog even in het Weinterperskar te kijken. Met de bedoeling de pingo met witte bomen vast te leggen. Dat is ook gelukt, hoewel de zonkracht al weer zo hoog was dat ik tijdens de wandeling regelmatig bestoven werd door van de bomen vallend rijp.

Pingo Weinterperskar

Achteraf gezien was ik blij gegaan te zijn want het leverde een bijzondere en onverwachte ontmoeting op. Op de foto hierboven lijkt het alsof de pingo helemaal dichtgevroren was. Dat klopt bijna, aan de linkerkant was een nog slechts een klein wak zichtbaar. Eerst was daar niets te zien, maar een poosje later dobberde er “iets” in dat wak. Dat “iets” ben ik eens blijven volgen. Het bleek een Dodaars te zijn die af en toe onderdook en na een poosje weer boven kwam. Ondanks dat zijn viswater bijna helemaal dicht lag met ijs bleef hij dus zijn stekkie trouw.

Wak in ijs pingo Weinterperskar

Ik ben iets dichterbij gaan staan. Meestal kwam hij keurig in het wak weer boven, soms er ook net iets naast, onder het ijs. Daardoor functioneerde hij dan als ijsbreker.

Dodaars met ijs op de rug

Toen hij weer onderdook besloot ik nog iets dichter bij het wak te gaan staan. Toen hij weer opdook had hij een “forse” ijsschots op z’n rug.

Dodaars met ijsschots op rug

Hij vond dat ik toch te dichtbij was gekomen en trof onmiddellijk voorbereidingen om opnieuw onder te duiken.

Dodaars die wil duiken

Wat hij ook deed, het water spatte op.

Duikende Dodaars

Wat voor mij reden was om snel weer naar het bankje te lopen. Uiteindelijk was het niet mijn bedoeling hem angst aan te jagen. Van afstand kon ik hem verder volgen, hij ging door zoals in het begin, dook af en toe onder, kwam meestal in het wak weer boven bij het opduiken, soms ook net nog onder het ijs. Dit was de kleinste ijsbreker die ik ooit heb gezien.

Advertentie

7 Reacties

 1. Wat een geweldige serie is dit Geert… een pingo… die moet bij ons ook in de buurt zijn… ik weet alleen niet waar precies… je hebt een geweldige reportage gemaakt… mes compliments… ik ga die pingo hier eens opzoeken…

  Agnès

  28 november 2010 om 13:50

 2. Ik sluit me aan bij Agnès, wat een mooie serie! Een dodaar met ijsschotsen op de rug… en de opname met opspattend water: je moet het maar zien en weten vast te leggen. Klasse.

  28 november 2010 om 13:54

 3. De eerste foto doet me toch weer denken aan december 2007, maar de foto’s van de kleine dappere dodaars geven dan toch ineens een bijzondere wending aan je serie. Je laatste foto is een prachtige uitsmijter.

  28 november 2010 om 14:22

 4. Een dodaars heb ik nog nooit van zo dichtbij gezien .. en met ijs op zijn rug helemaal nog nooit. Vandaag was het genieten maar wel bar koud.

  28 november 2010 om 15:37

 5. Geweldig zo dichtbij en scherp. Met de ijsschots is wel bijzonder. En de laatste foto als uitsmijter is echt een juweeltje.

  28 november 2010 om 18:46

 6. Die heb je prachtig in beeld gebracht,
  en mooi scherp.
  Met een prachtige afsluitende kiek.

  Groetjes,
  Anneke

  29 november 2010 om 14:39