Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Appèlbergen

Met een dochter had ik afgesproken dat we samen zouden proberen ergens herfstkleuren vast te leggen. Omdat ik zelf niet zo bekend ben met de natuurgebieden rondom Groningen liet ik de keuze aan haar.  Die keuze viel op de Appèlbergen onder Glimmen nog in de provincie Groningen.

Appèlbergen

Over de naam zelf is van alles gefantaseerd. De naam zou op dennenappels slaan of op Berend van Galen alias Bommen Berend, wiens troepen in 1672 op deze plaats op appèl hadden gestaan. Wel is duidelijk dat de Appèlbergen een voormalig militair oefenterrein is. Een goede bron voor die naam is er echter niet.

Na een korte wandeling door het bos kwamen we bij een ven. Daarbij een monument. In de tijd van de meistaking in 1943 zijn door de bezetters 34 mensen gefusilleerd en vervolgens heimelijk begraven in de Appèlbergen. Na de oorlog zijn een aantal lichamen teruggevonden, van 15 personen echter niet. Zij liggen waarschijnlijk nog ergens in het veen begraven. Op het monument staan de namen van alle 34 personen. Dan val je even stil.

Appèlbergen monument

De wolkenlucht weerspiegelde in het water van het ven.

Spiegelingen in ven

De wandeling ging verder, het bos in. Hier en daar vonden we nog wat herfstkleuren.

Appèlbergen

Maar vooral afgevallen herfstbladeren.

Appèlbergen

Een half uurtje later waren we weer terug bij de auto. De missie was gedeeltelijk geslaagd. Een week eerder was waarschijnlijk beter geweest. Toen regende het echter pijpenstelen. Dit was de “next best” gelegenheid. Toen het al weer donker was schoven we thuis aan voor een dampend bakje koffie.

5 Reacties

 1. Leuk idee om dat zo samen met je dochter te doen.
  Ook leuk als dat op een nieuwe locatie is.
  Indrukwekkend oorlogsverhaal.
  Ik had van het weekend ook de indruk dat die opklaringen en blauwe lucht net een week te laat waren. Maar ja, we hebben het niet voor het zeggen.
  Je hebt er in ieder geval voldoende herfstkleuren opstaan.

  9 november 2010 om 19:21

 2. De herfstkleuren zijn nog duidelijk aanwezig op bovenstaande opnames. Ook een fotograferende dochter?? Of moest ze steeds op je wachten ;~)?

  9 november 2010 om 19:28

 3. Foto nummer 1; achtergrond en voorgrond, compositie en verhoudingen vind ik prachtig!
  De Herfstkleuren natuurlijk ook.
  Vriendelijke groet uit Amsterdam-ZuidOost.

  9 november 2010 om 19:45

 4. Dat was een goeie keuze van je dochter.

  9 november 2010 om 21:30

 5. Mooi plekje om eens een wandeling te maken, en je was nog mooi op tijd voor de laatste herfsttinten. Dat geldt trouwens ook voor de laatste herfstkleuren die ik gistermiddag in it Skar heb gescoord. Met de eerste hersftstorm in het vooruitzicht zal het snel gedaan zijn met de laatste bladeren.

  9 november 2010 om 21:50