Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Take-off Buizerd

Zo langzamerhand ben ik weer meer in de weilanden te vinden en minder in natuurgebieden. De kans dat je dan een roofvogel voor de lens krijgt wordt daarmee ook groter. Ook zijn er in de late herfst / winter bijvoorbeeld meer Buizerds die uit het noorden binnen komen waaien. Op de foto willen ze helaas niet zo graag. Naar men zegt is de beste manier om een goede foto te maken een paal uitzoeken waar ze vaak op staan, daar een schuiltentje opzetten en dan maar wachten. Aan mij zijn die methodes niet besteed, ik heb er zelfs een hekel aan. Ik probeer ze liever puur natuur op de foto te krijgen. Met wel de consequentie dat je heel vaak niets kunt vastleggen. De vogel is al lang gevlogen voordat je ook maar op een knopje van de camera hebt kunnen drukken. Heel af en toe blijft een vogel net iets langer staan als je in de buurt komt.

Opvliegende Buizerd

Zo ook de bovenstaande. Hij bleef net lang genoeg staan om nog net een glimp van de opvliegende vogel vast te kunnen leggen.

Buizerd

Tijd om goed scherp te stellen krijg je niet, alles moet op de automaat.

Buizerd

Een draai naar rechts en weg was hij. In luchtvaart-termen was dit de take-off van een Buizerd. Meestal ben ik zelfs hiervoor te laat. Mooi dat het zo af en toe toch nog lukt om een foto te maken.

Lichtbreking in wolk

De vogel liet mij achter met een leeg luchtruim. De zon scheen door een dunne wolk en dat veroorzaakte lichtbreking in de waterdamp. Meestal moet je het doen zonder vogelfoto’s in het veld maar soms levert de natuur nog wel een ander schouwspel op. Zo blijf je bezig.

Advertentie

5 Reacties

 1. De buizerd staat er weer haarscherp op. Mooie iriserende wolken zag je!

  30 oktober 2010 om 18:21

 2. Je hebt toch wel wat beters te doen dan in een tentje zitten te wachten totdat er een buizerd langskomt, lijkt me.
  Op de tweede foto zie je heel goed dat de vleugels scherp zijn en het lijf niet.
  Ik heb inmiddels wel geleerd dat je bij dergelijke foto’s met de hand scherp moet stellen, mijn automatiek heeft anders wel heel veel moeite met het scherpstellen en dan sta je vervolgens met lege handen.
  En een beetje meer zoom staat nog steeds op het verlanglijstje, maar helaas mijn envelopje is leeg sinds de aanschaf van een externe flitser. šŸ˜‰

  30 oktober 2010 om 19:12

 3. Ondanks het feit dat dit weer een schrikachtig en/of ongeduldig exemplaar was, heb je hem toch nog weer knap weten vast te leggen.
  Mooi wit exemplaar is dit trouwens.
  De witte van de Drachtster Heawei heb ik sind maart niet meer gezien. Die heeft waarschijnlijk toch het loodje gelegd.

  30 oktober 2010 om 19:28

 4. Als ik ze zo zou kunnen vastleggen zou ik toch heel erg in mijn nopjes zijn. Prachtig.

  30 oktober 2010 om 20:59

 5. ik ga ook niet in een tentje zitten wachten hoor, ik heb niet eens een tentje. Ik loop vaak genoeg in het land (zonder camera) als de buizerds mooi een tijdje blijven zitten, maar ze zien alles want zodra ik wel een camera bij me heb zijn ze snel weg….

  1 november 2010 om 11:35