Glanzende kevers, vreemde snuiters
Een wandeling op de Merskenheide bleef vooral een wandeling en het was nauwelijks een fototocht. Zo langzamerhand wordt het weer stil in het veld. Speciaal voor wat betreft de kleine kruipers. Terwijl ik in gesprek was met andere wandelaars dook er toch plotseling een Bastaardzandloopkever op. Hij is niet zo mooi als de Groene zandloopkever, maar ook deze heeft die metaalglans in zijn kleurenpakket. Het was nog best moeilijk om hem goed vast te leggen, hij is vooral een loopkever en staat dan ook geen moment stil.

Bastaardzandloopkever
Iets verderop kroop nog een andere glanzende kever rond, een Mestkever. Ook deze soort loopt veel. Deze was net op een voor hem slecht stukje pad bezig, hij ploeterde zich door het hoge gras.

Mestkever
Voorzichtig heb ik hem op z’n rug gelegd. Want deze soort heeft bijna altijd lifters, Roofmijten. Deze had ook een aantal in de taxi, maar ik heb het wel eens erger gezien. Die roofmijten parasiteren niet op de kever zelf, maar weten dat hij van de ene “mesthoop” naar de andere trekt en door zich aan hem vast te klampen komen ze vanzelf op de goede plaats. Vreemde snuiters, die Roofmijten. Na de foto gemaakt te hebben heb ik de kever weer op z’n pootjes gezet en hij ploeterde verder, op naar het volgende adres.

Mestkever met roofmijten
Dat brengt me bij een andere mestkever die echter niet meer wandelde. Op onderstaande werd ik een poos geleden attent gemaakt. Een bizar gezicht, een Mestkever die is gespietst op prikkeldraad. Want om al vliegend jezelf vast te spietsen aan een stuk draad, dat lukt bijna niet, zeker niet met zo’n hard schild.

Gespietste mestkever
De dader is waarschijnlijk een vogel. Er is een soort die hun prooien af en toe “bewaren” voor later. Dat zijn de Klauwieren. Vooral de Klapekster, ook een Klauwier, kan er wat van wat dit betreft. Nu was het aan de vroege kant voor de wintergast Klapekster, maar misschien heeft een andere Klauwier op doorreis toch nog even een prooi willen bewaren en hem daarna vergeten. Ja, ook onder de vogels zijn er vreemde snuiters.
Je hebt er een bijzonder keverlogje van gemaakt vandaag. De groene zandloopkever heb ik diverse keren mogen fotograferen bij de Merskenheide, maar deze bastaardzandloopkever kende ik nog niet. Hij glanst minder mooi dan zijn groene neef, maar hij heeft wel een fraaie tekening.
Die laatste foto is wel heel speciaal. Mooie verklaring geef je voor dit bizarre plaatje.
26 oktober 2010 om 20:30
Dat wist ik niet, dat mestkevers als taxi dienen. Weer wat geleerd dus. Wat ik wel wist is dat die zandloopkevers moeilijk vast te leggen zijn, die ervaring heb ik ook.
Het zou wel heel leuk zijn als je nu ook nog een klapekster tegen komt. Dat zouden heel mooie plaatjes op kunnen leveren. Ik heb er nog nooit een gezien in het echt.
27 oktober 2010 om 23:08
Een bizarre foto, die laatste. Als ik die draden van een spin zo zie, zou het dan zo zijn dat deze dan te prooi valt aan een ander liefhebber?
29 oktober 2010 om 00:02
@Jetske:
Waarschijnlijk wel, hoewel zo’n dikke kever wel een flinke kluif is voor een spinnetje.
29 oktober 2010 om 19:13
Hoi Geert,
Jetske attendeerde mij op dit logje over de mijten die mee liften. Dit wist ik ook niet. De mestkever die ik trof was vrij traag, ik dacht dat dat kwam door die parasieten. Maar misschien was het omdat het er zo veel waren, het was gewoon een overvolle taxi!
(overigens zijn op de foto die ik had gemaakt al een heleboel beestjes verdwenen, hij zat veel voller…)
groetjes,
Sandra
1 november 2010 om 11:27