Een gans grote verandering
We zijn weer “los”. Hordes Ganzen komen het land binnen vliegen. Soms in een keurige V-formatie, soms in een langgerekt lint.

Ganzen formatie
Soms zit er nog slechts een klein groepje in een weiland. Dat zal straks wel anders zijn. Maar ook dan zijn het meestal de twee meest voorkomende soorten. De Kolganzen met hun witte bles en de Grauwe Ganzen, zonder bles, maar met een grote “oranje wortel” voor de kop. Heel vaak zitten die beide soorten ook “ongesorteerd” in het veld.

Kol- en Grauwe ganzen
Er komt nog een derde soort, de Brandgans. Die heb ik tot nu toe in dit seizoen nog niet gezien. Het gaat de hele dag door, dat aanvliegen.

Aanvliegende ganzen
Op sommige plaatsen zoals bij Oldeboorn zitten de weilanden al weer behoorlijk vol. Een Gans graast overdag de weilanden af, ’s avonds en ’s nachts dobberen ze op breed water. Die grote groepen zitten dan ook altijd in de buurt van dat brede water. Voor Oldeboorn en omgeving zijn dat De Deelen.

Weiland vol ganzen
Ondanks dat het er veel zijn laten ze zich heel moeilijk fotograferen. Als je in de buurt bent lopen ze altijd weg, zodat je meestal alleen hun achterkant te zien krijgt.

Ganzen bij Oldeboorn
En soms kiest het hele spul het luchtruim. Als er een paar beginnen volgt bijna automatisch de rest. Al gakkend vertrekken ze om een paar honderd meter verder weer te landen of om gewoon weer op dezelfde plaats terug te keren. Voorlopig is dit het uitzicht in veel natte gebieden. Als ze weer naar het noorden vertrekken zijn de Kieviten ook al terug. De laatsten daarvan moeten zelf nog op reis. Om het eens lekker ouderwets te zeggen: “Het is een gans grote verandering”.
De formatie tegen de strakblauwe lucht is mooi.
De ganzen in het land met het witte zeil op de achtergrond is ook mooi vastgelegd.
En de onderste foto met de toren van Oldeboorn op de achtergrond is bijzonder.
Waarom schrijf je deze keer Oldeboorn niet zoals het hoort in het Fries?
18 oktober 2010 om 19:16
@Jetske:
Ik varieer wat met de dorpsnamen daar. Meestal zit de Friese naam wel als alternatief onder de foto ingebakken. Het dorp behoort bij de noodlijdende gemeente Boarnsterhim, die binnenkort zal worden opgeheven. Er is sprake van onderbrenging van een deel bij Heerenveen en een ander deel bij Leeuwarden, terwijl de inwoners van Aldeboarn liever bij Opsterland willen horen. Geen van die drie gemeentes is compleet Friestalig, maar tweetalig. Dus Oldeboorn is nog niet helemaal verdwenen.
18 oktober 2010 om 19:42
Vooral bij Aldeboarn zitten inderdaad alweer honderden ganzen. Bij Omrop Fryslân vertelde iemand van Sovon vorige week dat ze vroeger zijn dan voorgaande jaren en dat ze ook met grotere aantallen lijken te komen.
18 oktober 2010 om 19:18
Dat zijn er heel wat, ik kan me de herrie wel voorstellen hier. De boeren zijn er niet zo blij mee haha.
19 oktober 2010 om 00:20