Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Veldzicht

Het was hoog tijd een blik in de velden te werpen. Het nazomerde, het was niet heel warm, zo’n 15 graden in de wind en de lucht was wolkeloos. Hoe meer je in de richting van de zon keek hoe witter de lucht leek, een optisch effect en zeker geen wolken. Een boer had gras op regels gezweeld.

Gras op regels

Daar was ook de eerste Grote zilverreiger die ik dit seizoen voor de lens kreeg. In mijn boeken staat hij nog steeds aangegeven als een zeldzame dwaalgast. Dat is al lang niet meer zo, je ziet ze steeds vaker. Veel is er in een jaar niet veranderd, ze zijn nog steeds even schuw en blijven bij mensen uit de buurt. Een apart gezicht trouwens, een Zilverreiger tussen de Kieviten.

Grote zilverreiger

Kieviten zijn er ook nog voldoende. Met weer als dat van de afgelopen dagen zullen ze ook nog wel een poosje blijven. Intussen zijn ze flink aan het “bunkeren” geslagen.

Kievit

Als er dan eentje vlak voor je lens langs komt vliegen dan laat ik die kans niet liggen.

Kievit in de vlucht

Zoals ik al eerder schreef, nu zijn ze stil, niet meer dat klagende kie…..wiet.

Scharrelende vrije uitloop kip

De herrie werd deze keer gemaakt door een kip die de familie kwijt was en in het vrije veld rondliep. Af en toe zette deze een behoorlijke keel op. Normaal zijn kippen niet iets voor deze site maar als ze zo helemaal alleen in het veld rondlopen dan vallen ze toch op. Dit was een echte scharrelende vrije uitloop kip. Vrijer dan deze kan niet.

Advertentie

4 Reacties

  1. De grote zilverreiger heb ik gemist, maar die kip heb ik wel zien rondscharrelen. šŸ™‚

    11 oktober 2010 om 19:12

  2. Je kieviten zijn weer prachtig! Zijn dit jonge exemplaren? De zilverreigers zie ik hier ook weer sinds een week of 2: zijn het ook trekvogels??

    11 oktober 2010 om 20:11

    • @Hendrika:
      Het is soms moeilijk de oude en jonge Kieviten te onderscheiden. De jonge hebben een kortere kuif en gele randen aan de veren. Maar dat hebben ouderen in de herfst ook, wel iets minder.
      De staande Kievit is volgens mij wel een jong exemplaar, bij de vliegende weet ik het niet.

      Normaal gesproken zouden Grote zilverreigers in de zomer ergens diep in Zuid Rusland moeten zitten en in de winter op de Balkan. Ze trekken dus wel. Hier zouden ze een zeldzame verschijning moeten zijn, maar ’s winters zijn er hier tegenwoordig redelijk veel, vooral in de buurt van moerassen en zo. Dat is echt van de laatste jaren. Klimaatverandering? of verdringing? Ik weet het niet.

      11 oktober 2010 om 22:22

  3. Dat scharrelen is haar niet in de kouwe kleren (red veren) gaan zitten…
    Je tele heeft weer mooie plaatjes opgeleverd.

    11 oktober 2010 om 21:24