Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

kerkje Harkema

Als je de titel leest zou je kunnen denken dat het dorp Harkema in de Friese wouden er een nieuwe kerk bij heeft. Dat is echter niet zo, dit onderwerp behandelt een kerk zonder dorp.

kerkje Harkema

Ten noorden van Aduard op het grondgebied van Den Ham staat een wel heel bijzonder kerkje. Gebouwd door de veehouder Albert Harkema op zijn eigen grond, zo rond het jaar 2000. Maar hij bouwde niet alleen een kerk, ook een mini kop-hals-romp boerderij staat er op het terrein, net zoals nog een molen en dergelijke.

Kop-hals-romp miniatuur boerderij

Het kerkje viel me van ver op doordat de beplanting er omheen al in volle herfsttooi was. Elders is het nog wachten op de gele bladeren, hier waren ze volop aanwezig. Het “kerkje Harkema” zoals het wordt genoemd heeft zelfs een echt orgel.

kerkje Harkema

Ik heb een rondje om de kerk gelopen. Op de foto hieronder staat op de achtergrond het theehuis, een kopie van de ziekenzaal van de voormalige abdijkerk van Aduard.

kerkje Harkema met theehuis

Het kerkje kan ook worden gebruikt voor trouwfoto’s e.d. en het theehuis voor feesten en partijen en ’s zomers kun je er een hapje of drankje krijgen.

kerkje Harkema

’t Is en blijft een bijzonder geheel, een kerk zonder dorp. Leuk om eens gezien te hebben, zeker in een entourage van herfstkleuren. Nog een blik achterom voordat ik weer vertrok. Dat vrijheidsbeeld met lamp, dat had voor mij net niet gehoeven. Maar wie ben ik ……

Wie meer wil weten kan terecht op de website die behoort bij deze kerk.

4 Reacties

 1. Wel bijzonder zo. Dat hij daar vergunning voor kreeg.
  De verhouding van de “echte” kerk en de miniatuur boerderij is wel wat zoek.
  De derde foto vind ik zo erg mooi met het decor van de blauwe lucht en gele bladeren.

  10 oktober 2010 om 20:12

 2. Bijzonder. Ik had er nog nooit van gehoord.

  10 oktober 2010 om 20:23

 3. Prachtige foto’s. Ik had hier nog nooit van gehoord, het is wel bijzonder.

  10 oktober 2010 om 22:47

 4. Wilde net zeggen, wat doet sij daar nou met die lamp, dat past er toch niet tussen zou je zeggen šŸ˜‰
  Ik wist ook niet dat die meneer dat allemaal op zijnen erf had staan, maar ja, ik kom daar ook niet zo snel in de buurt.

  12 oktober 2010 om 21:43