Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Kleintjes

Ze moeten echt niet kleiner worden, anders krijg ik ze niet meer op de foto.  Maar ze waren de enige die ik op de Merskenheide nog kon vastleggen. Nog snel even uitwaaien. Morgen zal het misschien niet lukken, er is veel regen voorspeld.

Een piepklein vliegje was de eerste die stil wilde zitten. Misschien net iets meer dan halve centimeter lang. Het is mogelijk een Steltvlieg, misschien de Calobata petronella. Maar daarmee kan ik er net zo goed helemaal naast zitten. Het kan ook net zo goed een soort van Dansmug zijn. Het determineren is vaak wel een probleem met deze jongens, er zijn teveel soorten.

Vliegje

Nummer twee was gelukkig iets groter, niet eens zoveel. Een in verhouding erg klein Veelkeurig Aziatisch Lieveheersbeestje. Deze was in de roze-zwart uitvoering. Je hebt ze in allerlei kleurcombinaties. Wat deze soort bijna altijd heeft is die geheel witte onderrand van het halsschild. Daaraan zijn ze meestal eenvoudig te herkennen.

Veelkleurig Aziatisch Lieveheersbeestje

Nummer drie was voor mij een vreemdeling, die heb ik nog nooit eerder gezien. Compleet zwart aan de bovenkant maar felgeel op z’n buik.

Onbekend insect

Ook weer zo’n kleintje. Een naam heb ik niet voor hem, het is een echte “opzoekvlieg”. Naar alle waarschijnlijkheid is het, gelet op z’n diepzwarte kleur, wel een soort van Rouwvlieg.

Nee, kleiner moeten ze niet worden. Maar zo te zien: er vliegt heel wat rond, je hebt er meestal geen weet van.

Advertentie

2 Reacties

 1. Dat zijn inderdaad kleintjes, vooral die laatste is mooi met de geel-zwart combinatie.
  In De Deelen vlogen vanmiddag nog diverse juffers en libellen rond, maar stil zitten was er niet bij.
  Wie wel stil wilden zitten waren talloze neefjes. Kijkend naar de driftige handbewegingen werden verschillende wandelaars en vissers geplaagd door die krengen. Zelf ben ik zonder bultenschade thuis gekomen.

  1 oktober 2010 om 19:23

 2. Kan ook aan de leeftijd liggen, Geert, dat je dat schrijft. Ik vind de lettertjes ook hoe langer hoe kleiner worden. 😉
  Zonder gekheid, je hebt ze weer prachtig vastgelegd. En helemaal bijzonder dat er een onbekende gast (voor jou) tussenzit.
  Een goed weekend gewenst.

  1 oktober 2010 om 20:06