Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Knipperende lichten

Het gebeurt iedereen wel eens. Je rijdt over een mooie brede weg en een tegemoetkomende automobilist flikkert een paar keer met de koplichten van zijn auto. Door dat licht gaat er bij je meestal wel een lichtje op. De bekende waarschuwing. Er wordt ergens op snelheid gecontroleerd. Maar mag het wel, dat waarschuwings-geknipper?

Vroeger kon zo’n waarschuwing je veel geld kosten of je ging ervoor de gevangenis in.

In 1909 verscheen een inwoner van Drachtstercompagnie voor de rechtbank in Heerenveen. Op 20 september 1909, ’s avonds omstreeks kwart voor negen, het was dus al donker, zag hij in Opeinde dat een politiebeambte een controle aan het uitvoeren was. De inwoner van Drachtstercompagnie zag ook dat er in de verte een wagen aan kwam rijden. Die wagen reed zonder verlichting. De Kompenijster spurtte op de fiets naar de bestuurder van de wagen en riep dat er verderop politie stond. Die bestuurder zal snel bedacht hebben wat hij fout deed en koos eieren voor zijn geld. De ijverige politieman zag vanuit de verte een bekeuring in rook opgaan. Hij compenseerde dat echter door de Kompenijster een prent te geven. Deze had de wet overtreden. Hij had opzettelijk een ambtsverrichting verijdeld. Daar stond een straf op van maximaal drie maanden gevangenis of een boete van maximaal 600 gulden. In die tijd een enorm bedrag als je bedenkt dat salarissen in stuivers werden uitbetaald. De Officier van justitie eiste in dit geval 50 gulden boete of 100 dagen hechtenis. De rechter besloot dat het 25 gulden boete werd of vijftig dagen brommen.

Algemeen Handelsblad 11-11-1909

Dit was geen uitzondering:

In 1912 waarschuwde in de Oudejaarsnacht een jongeman uit Harlingen anderen dat er politieagent achter een boom stond. Deze agent wilde schreeuwende en zingende nachtbrakers bekeuren wegens verstoring van de nachtrust.  De  waarschuwende jongeman kwam voor het hekje te staan en er werd vijf gulden boete of vijf dagen hechtenis geëist.

In 1973 bepaalde de Hoge Raad dat het vooraf waarschuwen van burgers door burgers voor een snelheidscontrole niet strafbaar is. Zo’n waarschuwing zou er zelfs toe kunnen bijdragen dat onwenselijk, strafbaar, gedrag achterwege blijft. Dat is dan wel van tevoren, die waarschuwing.

Tot zover dit verhaal, tot in 1973 dus. Of er intussen weer aanpassingen zijn aangebracht? Ik weet het niet, het kan zomaar. Wel laten sommige RDS systemen in auto’s tegenwoordig zien waar de flitsers staan en zelfs de politie laat in een aantal gevallen van tevoren weten waar zal worden gecontroleerd op snelheid. Er staan ook overal borden met “U rijdt te snel”, althans volgens Hermenegildus Finkers. Er is in elk geval wel iets veranderd in 100 jaar.

Advertentie

Eén reactie

  1. Dat eerste verhaal is wel heel schrijnend.
    En hoe kan die agent dan bewijzen dat die fietser de ander waarschuwde? Want hij kan de boodschap inhoudelijk niet gehoord hebben.
    Tegenwoordig knippert men niet zo snel meer naar elkaar dan vroeger heb ik het idee. Bijvoorbeeld bij een kapotte koplamp knipperde men vroeger altijd.
    Ik denk dat het nu meer “Ieder voor zich is”.

    19 september 2010 om 19:00