Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Nachtwerk

Op een avond liet de Maan zich mooi fotograferen tegen een nog blauwe hemel.

Maan in de vroege avond

Daarna leek het me wel aardig om ook weer eens met wat nachtelijk fotowerk te experimenteren. Door de week begin ik daar niet aan, dan gaat dat ene oor voor. In het weekend dan maar. De maan verlichtte een aantal wolken.

Maan met wolken in de nacht.

Mijn “instructeur” (vroeger) vertelde altijd dat je om de maan scherp in beeld te krijgen vanaf een statief de sluitertijd op z’n langst 1/30 seconde mag laten zijn. De Maan schuift vrij snel langs de hemel en dat alleen al zou onscherpte kunnen veroorzaken. Die 1/30 seconde lukt niet zo als je de wolken ook nog wilt vastleggen. De sluitertijd van bovenstaande foto is dan ook veel langer (35 seconden) met al gevolg dat de maan overbelicht is, de wolken intussen wegdreven en de boom op de voorgrond zodanig heen en weer waaide dat ook die onscherp is geworden. Dat maakt me allemaal niet uit, het ging me om de kleur.

Ook de sterren staan niet langdurig op de dezelfde plaats aan de nachtelijke hemel. Ook zij verschuiven langzaam. Daarom heb ik, ook als experiment, nog twee andere foto’s gemaakt. De camera recht omhoog en twee heel erg lange sluitertijden. De eerste op 25 minuten. Sterren zijn dan geen stipjes meer maar streepjes, je kunt zien hoeveel ze in de 25 minuten zijn verschoven.

Nachtelijke sterrenhemel

Verschuivende sterren (25 minuten)

De tweede nog iets langer, op 30 minuten, waarbij ik ook iets meer heb ingezoomd. Deze foto heeft meer “ruis”, zo lijkt het. Dat is echter een gevolg van de lichtvervuiling die ’s nachts door lantaarnpalen optreedt.

Verschuivende sterren

Verschuivende sterren (30 minuten)

Het lijken bijna vallende sterren geworden te zijn. ’t Is maar goed ook, dat verschuiven in de loop van de nacht. Ik zie ’s morgens graag de zon opkomen.

Advertentie

6 Reacties

 1. Wat een grappige experimenten.
  Ik wist niet dat ze zo “snel” verschuiven.

  23 augustus 2010 om 18:29

 2. Leuk experiment, de maximale sluitertijd van een compactcamera is slechts 15 sec…., anders had ik het bovenstaande ook al wel een keer geprobeerd. Op de onderste foto heb je het sterrenbeeld de Grote Beer mooi te pakken.

  23 augustus 2010 om 19:35

  • Het was inderdaad richting Grote Beer. In die richting staan ook de straatlampen. Knap, dat je dat ziet !

   23 augustus 2010 om 19:58

 3. Het fotograferen van de maan gaat mij over het algemeen wel aardig af, maar voor het overige heb ik met hetzelfde probleem te kampen als Hendrika.
  Het lijkt me mooi om zo’n experiment eens uit te voeren in Frankrijk of zo, daar zie je een veelvoud van de sterren die we hier over het algemeen kunnen zien

  23 augustus 2010 om 22:05

 4. Ja, het oor wil ook rust op z’n tijd.
  toch valt me het resultaat beslist niet tegen.
  En de kleuren, echt prachtig.

  23 augustus 2010 om 22:48

 5. ’t Is een van de weinige sterrenbeelden die ik ken… .

  24 augustus 2010 om 19:54